Путін використовує зиму як зброю - це бачать і в США, і в інших країнах-партнерах. Ми розуміємо, наскільки масовані ракетні атаки здійснює РФ, і бачимо, які вони мають наслідки для України.

Слід розуміти, що зима вже на порозі. До серйозного похолодання, яке можливе у найближчі місяці, потрібно бути готовими прямо зараз. Тому так критично необхідно допомогти українцям у боротьбі з усіма викликами, щоб вони пережили цю зиму.

І саме важливість цього питання є причиною того, що слід говорити про це на всіх можливих дипломатичних майданчиках: не лише в рамках координаційної групи – "енергетичного Рамштайна", а й на полях усього Північноатлантичного Альянсу.

Відео дня

Отже, коли складався план проведення саміту НАТО в Румунії, ми вже знали, що йтиметься про можливості підтримки української енергосистеми. Адже безпека електромереж — частина безпеки України загалом.

Україна може очікувати на допомогу в найближчі кілька днів

Саміт міністрів закордонних справ країн НАТО в Бухаресті дозволив прояснити питання потреб України, тобто ми дізналися, що саме зараз необхідно для ефективного розв’язання першочергових проблем.

Держсекретар Блінкен оголосив про те, що США виділить понад 53 мільйони доларів, щоб придбати критично важливе обладнання для відновлення пошкоджень на об'єктах енергосистеми України. Зокрема, мова про розподільні трансформатори, автоматичні вимикачі, стабілізатори напруги. Це саме те, що зараз потрібно передати.

Як сказав держсекретар Блінкен, це обладнання буде дуже швидко доставлене до України. Якщо говорити про терміни, я думаю, що "швидко" означає, що Україна може очікувати на допомогу в найближчі кілька днів.

Найближчими днями ми почуємо від США та наших найближчих партнерів, що ще сьогодні можна передати Україні

Також на саміті НАТО йшлося і про нові постачання зброї. Це питання було обговорено під час ділової робочої вечері глав МЗС країн-членів НАТО з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Тож я думаю, що найближчими днями ми почуємо від США та наших найближчих партнерів, що ще сьогодні можна передати Україні.

Але не забуваємо, що є три види допомоги: зброя для захисту країни, пряма економічна допомога та гуманітарна. І США, разом із партнерами, готові допомагати Україні стільки, скільки потрібно, щоб покласти край війні.

Щоб досягти цього, ми допомагаємо на різних фронтах. Надаючи підтримку українським спеціалістам у відновленні електромереж, продовжуючи передавати допомогу українським військовим, щоб вони могли успішно боротися на полі бою. Крім того, ми плануємо і надалі посилювати санкції проти Росії. Путін повинен відчувати сильний тиск усього світу за ухвалене ним рішення вдертися до України.

Звичайно, навіть найпотужніші санкції США та партнерів – аж ніяк не "срібна куля". Змінити поведінку Росії складно. Але сьогодні ми вже бачимо, що санкції діють, економіка Росії суттєво падає, тисячі компанія залишають російський ринок, а отже, Путін слабшає. Тому ми продовжуватимемо працювати в цьому напрямі: посилювати тиск на РФ і допомагати Україні.

Підтвердженням цього є заяви Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, Держсекретаря США Ентоні Блінкена та підсумкова заява саміту глав МЗС країн НАТО: підтримка України її партнерами лише посилюватиметься

Андреа Калан, представниця Держдепу США