Прем’єр Канади Джастін Трюдо висловив підтримку демонстрантам, які вийшли на масові акції протесту у США у зв’язку з убивством копами темношкірого Джорджа Флойда. Неочікувано для всіх він прибув на мітинг протестувальників проти поліцейського свавілля в Оттаві.

Читайте такожМеркель назвала загибель Джорджа Флойда під час затримання у США "дуже страшною"

Про це повідомляє The Guardian.

Відео дня

Після того, як прем’єр став на коліна у знак солідарності з учасниками демонстрацій, дехто подякував йому за цей жест. Однак були й ті, хто цього не зрозумів.

«Мене не цікавлять рекламні трюки, особливо зараз, – сказав письменник з Торонто Андрій Доміз. – Як, дідько, ви можете стати на коліна проти насильства поліції? Коли вся ваша політика вказує на те, що вас це не обходить».

Напередодні прем’єр висловився щодо дій канадської поліції, визнавши в країні проблему з системою правопорядку.

«Забагато канадців відчувають страх, коли бачать співробітників правоохоронних органів. За останні тижні ми побачили, що більшість громадян раптово усвідомили той факт, що дискримінація, яка є реальністю для чималої кількості наших співгромадян, повинна бути зупинена», – сказав він.

У відповідь правозахисники пояснили, що в Канаді теж є проблема расизму. Згідно з  зібраними даними, темношкірих мешканців Торонто у 20 разів частіше застрелюють, ніж білих.

Раніше Трюдо критикували екоактивісти після його участі у кліматичній акції у Монреалі. Прем’єра засуджували, зокрема, за підтримку його ряду проекту з розширення трубопроводу.