Геополітичні амбіції Москви можуть поширитися далеко за межі України, вважає керівництво країни/ фото REUTERS

Влада Казахстану заявила, що країна призупинила весь експорт зброї на рік, не вказуючи причини такого рішення.

Як повідомляє Радіо Свобода, президент Касим-Жомарт Токаєв нещодавно висловив стурбованість, що казахстанська зброя може потрапити в регіональні військові конфлікти на тлі війни Росії проти України.

Зазначається, що керівництво Казахстану, що має тісні економічні зв’язки з Росією, намагається знайти баланс між Росією, Україною, Туреччиною та Китаєм через побоювання, що геополітичні амбіції Москви можуть поширитися далеко за межі України.

Відео дня

Після початку повномасштабної агресії Росії проти України наприкінці лютого Казахстан не став офіційно пропонувати повну підтримку ні Москві, ні Києву.

Казахстан виробляє широкий спектр військового обладнання, включаючи човни, бронетехніку, кулемети, гранати, торпеди, захисне спорядження тощо. Що з цього експортувалися в минулому - невідомо.

Минулого місяця Токаєв підписав указ про виділення додаткових 441 мільярда тенге (939,5 мільйона доларів) для підтримки оборонного сектору країни, збільшивши загальні витрати майже в 1,5 рази порівняно з минулорічним бюджетом у 1,7 мільярда доларів.

Раніше УНІАН повідомляв, що Казахстан посилює свою обороноздатність, побоюючись війни з Росією. Крім того, Нур-Султан переосмислює становище Росії у своїй зовнішній політиці і налагоджує контакти з такими країнами, як США, Туреччина і Китай.

Водночас, за словами секретаря РНБО Олексія Данилова, Росія зі своїми загарбницькими амбіціями не зупиниться на Україні. Іншим країнам вже слід готуватися до майбутнього нападу Путіна.

Вас також можуть зацікавити новини: