Сторони вивели додаткові сили і техніку з лінії державного кордону / фото mvd.gov.kg

Киргизстан і Таджикистан завершили виведення додаткових сил і техніки від лінії державного кордону. Ситуація в зоні конфлікту зараз стабільна.

Про це заявили в прикордонній службі Державного комітету національної безпеки Киргизстану, повідомляє 24.KG.

Читайте такожКиргизстан і Таджикистан підписали протокол про демаркацію спільного кордону

Відео дня

Сторони вивели додаткові сили і техніку з лінії державного кордону вглиб власних територій.

Ділянки, де розташовувалися військові сили і засоби, перевіряє спільна комісія з офіцерів оборонних відомств Киргизстану і Таджикистану.

За останніми даними, в результаті конфлікту з киргизької сторони 183 людини постраждали, 34 — загинули. Жертвами конфлікту з боку Таджикистану стали від восьми до десяти громадян, більше 90 поранені.

Конфлікт Киргизстану і Таджикистану: що відомо

  • 29 квітня Таджикистан і Киргизстан звинуватили один одного в ескалації конфлікту на кордоні. Обидві сторони заявили про загибель людей, в тому числі дітей, і десятки постраждалих. В результаті до кордонів були стягнуті додаткові сили, проте в підсумку вдалося домовитися про припинення вогню і відведення військових.
  • 30 квітня в Лейлекському районі на киргизько-таджицькому кордоні знову продовжилася перестрілка. При цьому обидві сторони домовилися відвести всі війська.
  • Всього за два дні в результаті конфлікту на кордоні між Киргизією і Таджикистаном загинула 31 людина. Поранення отримали 123 людини.
  • 1 травня президенти Киргизстану і Таджикистану провели телефонні переговори. Вони обговорили повне припинення вогню на кордоні між країнами та відведення військових від зони дислокації.
  • 2 травня 2021 року Киргизстан і Таджикистан підписали спільний протокол делімітації та демаркації киргизько-таджицького кордону.