Дональд Трамп / REUTERS

Книга колишнього радника Білого дому з національної безпеки Джона Болтона під назвою "Кімната, в якій це сталося" - неординарне чтиво. Це найбільш нищівна критика президента Дональда Трампа на сьогодні. І такою її робить те, що вона стосується зовнішньої політики.

Книга вже отримала велику публічну увагу. Але досі ніхто належно не оцінив те, що головна тема в ній - це Україна. Про це пише старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд. Передостанній розділ книги Болтона, який вмістився на 34 сторінках, присвячений Україні, яку загалом він згадує не менше 270 разів.

Читайте такожForeign Affairs: Скандали навколо України і США стали доказом появи нового виду корупції

Відео дня

Слухання у справі про імпічмент, які тривали минулої осені, могли створити враження, що президент Дональд Трамп не дуже переймався Україною. Але Болтон пропонує зовсім іншу картинку. За його версією подій, Україна - одне з небагатьох питань, на якому Трамп зосереджений. 

"Американський лідер зображений ще більш ворожим до України, ніж здавалося раніше. Болтон, який вірить, що американські інтереси вимагають сильної підтримки для Києва, описує, як Трамп ставав на бік Путіна й Росії проти України на кожному кроці", - йдеться в статті.

Аслунд нагадує, що Болтон обіймав посаду радника з національної безпеки президента США з квітня 2018 до вересня 2019 року. Він, вірогідно, був найбільш досвідченим зовнішньополітичним спеціалістом в адміністрації, але також одним з найбільш неоднозначних її діячів. Болтона називають видатним неоконсерватором, який, згідно з твердженнями критиків, рідко бачив війну, яка б йому не сподобалася. Він був серед ключових адвокатів війни в Іраку в 2003 році, а також займав позицію давнього "яструба" в американській політиці щодо Ірану. Разом з тим, його книга проливає світло на його хороші знання, професійні навички й здатність робити точні спостереження.

В ній він пише, що Трамп дослухався лише до однієї лидини в питанні України - його особистого адвоката Рудольфа Джуліані. Останній зіграв головну роль в звільненні професійного дипломата й посла в Києві Марі Йованович. І Трамп погодився на це, не сперечаючись. Болтон прояснив ситуацію, процитувавши Держсекретаря Майка Помпео, який сказав, що посол Йованович "намагається скоротити корупцію в Україні, а це може призвести до переслідування деяких клієнтів Джуліані".

Читайте такожЕкс-посол США: В Держдепартаменті ніхто не вірить у вигадку про втручання України у вибори

У книзі колишній радник пише, що американський президент надзвичайно прихильний до Путіна. Однією з найбільш яскравих цитат став рядок: "Трамп натякає, що український президент, прихильний до Росії, може допомогти уникнути початку Третьої світової війни".

Сам Болтон, схоже, займав сильну проукраїнську позицію. Він, як виявилося, вважав провал НАТО в наданні Києву членства причиною нинішної агресії Росії. В книзі колишній радник президента США описав більшість членів адміністрації як проукраїнських діячів. Держсекретар Помпео виступає в ній людиною, яка добре розуміє ситуацію, але віддає перевагу задобрюванню президента. 

"Єдині американці, які займають відверту антиукраїнську позицію - це Трамп і Джуліані", - пише Аслунд.

В цілому історія Болтона створює враження, що США продовжують надавати Україні фінансову й військову підтримку через сильну лояльність обох американських партій, а не через особисту прихильність Трампа.