Лев Парнас / REUTERS

Документи й текстові повідомлення, оприлюднені демократами з Палати представників у середу, свідчать про те, що бізнесмен Лев Парнас, який був діловим партнером Рудольфа Джуліані, використовував широкий доступ до світу президента Дональда Трампа, який йому дала участь в тіньовій кампанії особистого адвоката лідера США в Україні.

Сотні сторінок фотографій, повідомлень й календарних записів свідчать, що Парнас був пов’язаний з високопоставленим керівником «протрампівської» організації America First Action, яка збирає пожертви на політичні кампанії. Він допомагав організовувати й відвідував зустрічі з республіканськими конгресменами, а також з членами сім’ї Трампа,  - пише Washington post. Календарні дані свідчать, що бізнесмен мав запланований сніданок з самим президентом США в Нью-Йорку 26 вересня, тобто після публічного викриття скарги інформатора щодо скандальної телефонної розмови з президентом України.

Читайте такожТрамп скасував візит до Польщі через Зеленського, а не через ураган – партнер Джуліані

Відео дня

Нові матеріали оприлюднив комітет Палати представників з питань розвідки. Вони доповнюють попередню частину документів, які доводять пряму участь Парнаса в зусиллях, націлених змусити українського президента оголосити про початок розслідування проти колишнього віце-президента США Джо Байдена. Нова частина матеріалів вказує на те, що Парнас зіграв центральну роль в організації інтерв’ю з український прокурором, який стверджував про існування в його країні змови, націленої на допомогу Гілларі Клінтон на виборах. А потім він переконав «свою людину» в America First Action змусити старшого сина президента США Дональда Трампа-молодшого написати про це в Twitter.

Посилання на історії про Україну, яке Парнас відправив фінансовому директору America First Action Джозефу Ахерну, поширили як сам лідер США, так і його старший син. Адвокат Ахерна Пітер Чавкін пояснив, що в контактах його клієнта й бізнесмена немає нічого дивного. Тому що Парнас був донором організації. Адвокат Дональда Трампа-молодшого Алан Футерфас відмовився коментувати нову порцію документів, так само як і прес-секретар America First Action. Білий дім теж не дав відповіді на запити про коментар.

Читайте такожТрамп погрожував Зеленському заморозити всю допомогу Україні – партнер Джуліані

Нові матеріали також проливають світло на широкі зусилля, націлені усунути посла США в Україні Марі Йованович з посади. Серед них лист за 9 травня 2018 року до Держсекретаря Майка Помпео від члена Палати представників республіканця Піта Сешнса, який теж наполягав на звільненні голови дипломатичної місії в Києві.

«Я отримав повідомлення про конкретні докази від близьких компаньйонів про те, що посол Йованович неодноразово й приватно говорила про свою зневагу до чинної адміністрації», - йшлося в листі республіканця.

В лютому 2019 року адвокат Вікторія Тоенсінг – давній союзник Джуліані, яка брала участь в його українській кампанії – запитала адвоката президента в повідомленні: «Чи це абсолютне зобов’язання для НЕЇ забратися цього тижня?».  Джуліані відповів: «Так, але я не певен щодо абсолютності. Ми отримаємо роз’яснення вранці й зателефонуємо тобі. Помпео зараз про все знає. В п’ятницю я буду з ним говорити».

В травні в повідомленні до Ахерна Парнас написав: «Зараз важливо, як ніколи, мати там хорошого посла, який буде лояльним до нашого президента. Будь ласка, подбай, щоб передати це повідомлення в кожне вухо». В інтерв’ю телеканалу MSNBC у середу Парнас вибачився перед Йованович. За його словами, тепер він розуміє, що помилявся.

Читайте такожWashington Post: Луценко хотів обміняти бруд проти Байдена на звільнення посла США

Нові матеріали також включають переписку за багато місяців між Парнасом й тогочасним Генеральним прокурором України Юрієм Луценком. В ній українець обіцяв команді Джуліані інформацію в обмін на звільнення Йованович з посади посла. Деякі повідомлення свідчать, що Парнас допоміг організувати відео-інтерв’ю для Луценка з консервативним автором газети The Hill Джоном Соломоном. 12 березня Парнас надіслав Луценку листа від Соломона із запитом про інтерв’ю, а також зі списком питань.

«Надсилаю тобі питання й запрошення від журналіста. Зателефонуй мені, коли прокинешся», - написав Парнас після пересилання листа тогочасному генпрокурору.

Коли інтерв’ю з Луценком з’явилося на сайті The Hill, Парнас послав посилання на нього Ахерну з приписом: «Нехай Дональд молодший поширить це». Ахерн відповів: «Відправлено». Після цього бізнесмен закликав його дивитися шоу «Hannity». Пізніше того ж дня сам Дональд Трамп поширив оцінку інтерв’ю з Луценком від шоу Шона Ханніті на Fox News. Через кілька днів після того Парнас відправив Ахерну статтю із закликом звільнити Йованович, на що той відповів: «Це хороша стаття». Того ж дня старший син президента США поширив посилання на статтю в Twitter і написав, що Америці потрібно «поменше таких посміховиськ на посаді послів», маючи на увазі професійного дипломата Марі Йованович.

Читайте такожCNN: Партнери Джуліані хотіли замінити Коболєва на чолі «Нафтогазу»

Відносини між Парнасом й Луценком теж ставали то хорошими, то поганими впродовж місяців їхнього листування російською мовою. В березні Луценко став нетерплячим й затримував виконання своєї частини домовленостей. Парнасу не вдавалося добитися звільнення Йованович й інших рішень, які пішли б на користь Луценку і його «босу» президенту Петру Порошенку.

«Вибач, але це дурня, - написав Луценко 13 березня. – «Мені це осточортіло. Я не отримав візит. Мій бос не отримав нічого. Я готовий знищити вашого опонента. Але ви хочете все більше й більше. Все скінчено».