Ілюстрація REUTERS

Нинішній президент Білорусі Олександр Лукашенко за десятиліття перебування на своєму посту практично повністю «зачистив» політичне поле і потенційних конкурентів. Тому нова політична еліта може бути створена з представників IT-сектора і політичних в'язнів, таких, як опозиціонер Сергій Тихановський і політконсультант Віталій Шкляров. Про це заявив екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов.

«Велика трагедія Білорусі полягає в тому, що при Лукашенку зачистили абсолютно все політичне поле. Зараз є або люди, які займалися опозиційною політикою, але їх якість як державних управлінців, викликає великі питання, оскільки у них немає досвіду, вони займалися тільки вуличними протестами. А решта - або виїхали з країни, або працюють на Лукашенка. Тихановська говорила у своєму зверненні про те, що треба збирати білорусів з усього світу. Але це ж інерційний процес. Людині потрібен час, щоб зібратися, прийняти рішення, закінчити справи, і повернутися на батьківщину. Або доведеться включати якихось людей з команди Лукашенка», - зазначив політик.

Водночас він зазначив, що у представників IT-сектора є управлінський досвід, тому вони можуть стати потенційним кістяком нового керівництва Білорусі.

Відео дня

«Я думаю, що кістяк нової політичної еліти буде складено з хайтек-бізнесу, який останнім часом в Білорусі сильно розвинувся. У цьому середовищі дуже багато ефективних управлінців з дуже маленьким державним досвідом, але хоча б з досвідом серйозної роботи. Якщо говорити про політичне майбутнє Віталія Шклярова в новій Білорусі - то якщо він захоче - то він може добитися і реалізувати себе на цьому терені, оскільки він дуже талановитий, унікальний і яскравий фахівець. Чи захоче він це робити чи ні - я не знаю, але за свою країну він переживає і про це він багато разів говорив», - додав Пономарьов.

Нагадаємо, влада Білорусі 29 липня затримала відомого політичного діяча Василя Шклярова. Йому закидають організацію незаконного мітингу на підтримку кандидата в президенти Світлани Тихановської 29 травня в місті Гродно. Сам Шкляров заперечує всі звинувачення на свою адресу і стверджує, що його затримання - це помста "останнього диктатора Європи" за публічну критику дій Лукашенка.

18 серпня Шкляров передав ЗМІ відкритий лист, в якому розповів про тортури, психологічний тиск і приниження стосовно нього та інших людей, що містяться в мінському СІЗО.

Шкляров працював над президентською кампанією кандидата в президенти США Берні Сандерса у 2016 році. Крім того, він був волонтером в штабі кампанії з переобрання президента Обами у 2012 році.

Відзначимо, що раніше президент України Володимир Зеленський закликав свого білоруського колегу Олександра Лукашенка почати діалог зі своїм суспільством і висловив надію на мирне врегулювання ситуації в сусідній країні.