Чим закінчиться конфлікт у Нагірному Карабасі / Фото REUTERS

Ескалація конфлікту в Нагірному Карабасі може закінчитися як припиненням бойових дій під тиском міжнародних гравців, так і розростанням до масштабної війни.

Читайте такожАзербайджан І Вірменія повідомляють про запеклі бої в зоні нагірно-карабаського конфлікту

Таку думку в ефірі каналу "Україна 24" висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник.

Відео дня

"Будемо сподіватися, що до Третьої світової війни не дійде, це найгірший сценарій. Але два варіанти розвитку подій дуже ймовірні. Один - це інтенсивне втручання сильних міжнародних партнерів, в першу чергу, Росії, США, Європи, і примус ворогуючих сторін до перемир'я», - зазначив він.

Другий варіант, за словами Мельника, можливий у тому випадку, якщо спроби мирного врегулювання будуть невдалими або буде деструктивне втручання ззовні. Це переростання ситуації в широкомасштабний конфлікт. 

"Не так, як зараз відбувається між Азербайджаном і Нагірним Карабахом, а саме між Азербайджаном і Вірменією, і тоді це кардинально впливає на розстановку сил. На сьогодні я б оцінював шанси (реалізації першого або другого сценарію - ред.) приблизно 50 на 50", - підсумував експерт.

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Арцах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Вірменія напередодні заявила про те, що Азербайджан почав великомасштабний наступ в Нагірному Карабасі.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки. 

Війна в Нагірному Карабасі

  • Конфлікт між Азербайджаном і Вірменією через Нагірний Карабах почався в 1988 році, коли населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.
  • У 1991-1994 роках в регіоні тривав кривавий конфлікт, який закінчився підписанням протоколу про припинення вогню. Нагірний Карабах проголосив себе незалежною "республікою", але Азербайджан не визнав цього, вважаючи, що територію окупувала Вірменія.
  • Час від часу на лінії зіткнення досі спалахують збройні конфлікти.