Посол Азербайджан в Україні Ельміра Ахундова на брифінгу в Києві / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ельміра Ахундова розповіла про роль Росії в конфлікті в Нагірному Карабасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол повідомила на брифінгу в Києві.

Читайте такожРосія допустила можливість введення миротворців у Нагірний Карабах

Відео дня

Вона зазначила, що Росія є однією зі співголів Мінської групи ОБСЄ з мирного переговорного процесу в Нагірному Карабасі й намагалась виступати в ролі посередника.

"Роль посередників, як заявив наш президент, була незадовільною. Ми не задоволені їхньою діяльністю", - сказала посол.

"Що стосується можливості Росії впливати на ситуацію, ми бачимо досить стриману позицію російської сторони. Росія обмежується закликами до миру, правда ми бачимо, що російське озброєння продовжує йти повним потоком через території Середньої Азії, через Іран, поставляється як і раніше на територію Вірменії", - заявила Ахундова.

Також вона підкреслила, що Вірменія в Нагірному Карабасі намагається залучити країни Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Загострення в Нагірному Карабасі: що відомо

Нагірний Карабах: історія конфлікту

Нагірно-Карабаська автономна область, що входила до складу Азербайджанської РСР, проголосила незалежність у вересні 1991 року. Азербайджан не визнав автономію НКР. Згідно з адміністративно-територіальним поділом Республіки, територія, яку контролює НКР, є частиною Азербайджану. Міжнародне співтовариство не визнало референдум.

Читайте такожNew York Times: Битва між Вірменією й Азербайджаном може стати війною більших держав

У 1991-1994 роках в районі розгорнулися повномасштабні військові дії. Вірменія підтримала Нагірний Карабах у конфлікті з Азербайджаном. У 1994 році між Вірменією і НКР з одного боку і Азербайджаном з іншого був укладений бішкекський протокол про припинення вогню. Однак біля лінії зіткнення продовжилися збройні конфлікти.

У квітні 2016 року ситуація загострилася, коли Азербайджан і Вірменія звинуватили один одного в порушенні перемир'я. Тоді в результаті стрілянини на кордоні загинули щонайменше кілька десятків людей.