У НАТО пропонують створити зону вільного військового проходу на кшталт політичної Шенгенської зони / фото УНІАН, Андрій Кримський

В НАТО попередили країни-члени, що надмірна бюрократична тяганина перешкоджає переміщенню військ у Європі. Це проблема, яка може спричинити серйозні затримки, якщо вибухне конфлікт із Росією. Про це в інтерв’ю Reuters заявив начальник командування матеріально-технічного забезпечення НАТО (JSEC) генерал-лейтенант Александр Солфранк.

Він зазначив, що хотів би бачити "військовий Шенген" – зону вільного військового проходу на кшталт політичної Шенгенської зони, що дозволяє вільне пересування в межах більшої частини ЄС.

"У нас закінчується час. Те, що ми не зробимо в мирний час, не буде готовим у разі кризи чи війни. ... Альянс має бути швидким у переміщенні військ зі своїх баз у правильне місце на східному фланзі", – сказав Солфранк.

Відео дня

Схожу думку висловив адмірал Роб Бауер, голова військового комітету НАТО.

"У нас надлишок правил, але єдиного, чого у нас немає, — це часу. Війна Росії проти України виявилася війною на виснаження, а війна на виснаження — це битва за логістику", - зазначив Бауер.

Видання додає, що в результаті вторгнення Москви в Україну у 2014 році створення JSEC відобразило оцінку того, що НАТО після десятиліть розрядки напруженості після холодної війни знову має бути готовим до війни в Європі, яка може спалахнути будь-коли.

Відносини НАТО з Росією - останні новини

НАТО побудувало систему захисту від диверсій РФ. Мова йде про підводні дрони та штучний інтелект, які Альянс протестував на спеціальних навчаннях.

За інформацією НАТО, Росія розглядає стратегічні об'єкти на території країн Альянсу, як альтернативу для можливих ударів.

Також УНІАН повідомляв, що Росія формує нову загальновійськову армію в складі Північного флоту. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

Там вважають, що відповідне рішення Москви було зумовлене бажанням показати НАТО свою боєготовність.

Вас також можуть зацікавити новини: