Церемонія нагородження Нобелівської премії / фото tt News Agency

Нобелівська премія - це престижна міжнародна премія, яка вручається за видатні наукові досягнення, визначні винаходи і великий внесок у суспільство. 

У 2020 році премії вручаються з 5 по 12 жовтня - по одній премії в кожен будній день. У понеділок 5 жовтня вручається премія з медицини, у вівторок - з фізики, в середу - з хімії, в четвер - з літератури, в п'ятницю - премія миру. У понеділок 12 жовтня - премія економічних наук. Правила вручення премії цього року значно змінилися через епідемію коронавірусу.

Історія Нобелівської премії

Премія вручається з 1901 року за п'ятьма номінаціями: фізика, хімія, фізіологія і медицина, література, а також за досягнення в галузі миротворчості. Окремо вручається "Економічна премія пам'яті Альфреда Нобеля".

Відео дня

Засновником премії є шведський вчений і винахідник Альфред Нобель, відомий за створення динаміту. За життя він заповів своє надбання на створення фонду, який нагороджуватиме видатних вчених, літераторів і миротворців у всьому світі.

Добір кандидатів

Кандидатів для премії обирають члени та професори кількох шведських та норвезьких академій. Відбір лауреатів починається з 1 лютого. Всього номінують близько 300 кандидатів. Всі імена тримаються в таємниці до самого дня вручення премія, в тому числі і для самих кандидатів. 

Як правило, одній людині можуть вручити тільки одну премію за життя. В історії було лише кілька винятків. Одним з них стала фізик і хімік Марія Склодовська-Кюрі, яка отримала дві премії. Також двоє людей відмовилися від нагороди - письменники Жан-Поль Сартр і Борис Пастернак.

Вручення Нобелівської премії

Церемонія вручення премії проводиться 10 грудня в Осло. Номінанти приїжджають на нагородження і виступають з лекціями. Крім золотої медалі лауреати отримують грошову винагороду (у 2020 році - $1,1 млн). Після нагородження проводиться великий банкет. 

Традиційний Нобелівський банкет / фото uae24x7

Новий формат премії у 2020 році

Через епідемію коронавірусу формат вручення премій значно змінився. Вручення премії 10 грудня проводитиметься дотриманням соціально-безпечної дистанції. Якщо лауреат не зможе приїхати на нагородження, Нобелівський комітет звернеться до консульства його країни.

Традиційний банкет після нагородження в 2020 році не відбудеться. Про це заявила Рада директорів Нобелівського фонду: "І Нобелівський банкет, і прийом, влаштований Нобелівським фондом і шведською Королівською академією наук в Північному музеї напередодні, збирають більше тисячі осіб в одному приміщенні. Ми вважаємо, що проводити ці заходи в 2020 році недоцільно."

Востаннє банкет скасовували в 1956 році на знак протесту проти вторгнення Радянського Союзу в Угорщину.