Якщо ви зараз читаєте цей текст, ви набагато більш просунуті і вільні у своєму виборі інформації, ніж Володимир Путін. Нагадаю, в грудні 2019 року журналісти опублікували фото Путіна, на якому було видно, що у того на ПК встановлена безпросвітно застаріла Windows XP. Через кілька місяців, в лютому 2020 року, рівно за два роки до початку війни, Путін дав інтерв'ю, в якому зізнався, що не користується навіть смартфонами. Він заявив, що у нього є інші можливості – нібито можна зняти слухавку, і по спецзв'язку йому "дістануть" будь-якого абонента. Більшість тоді покрутили біля скроні, та й забули. Може, мало чого - не зручно людині читати з монітора. Зрештою, це ж просто стара звичка тертого чекіста - щоб не зілляти нічого ворожим спецслужбам. Принаймні, якось так цей факт прокоментував його клерк. Адже в будь-якому випадку, інформацію йому доповідають особисто або подають у паперових звітах - він нібито в курсі всього.

Це людина іншої епохи, яка дивним чином збереглася до наших днів, і при цьому отримала в свої руки величезну владу

Але що таке смартфон сьогодні особисто для вас? Скільки часу ви проводите, дивлячись в чорне дзеркало? Це не просто спосіб зв'язку з іншим абонентом. Це вже не "трубка". Це вікно в світ, при чому давно. Ясна річ, що для багатьох це набуває збочених форм, перетворюючись на залежність. Але ж це просто інструмент для життя, незамінний для більшості. І уявіть собі людину, яка свідомо цей найважливіший інструмент не використовує. У неї його просто немає. Упевнений, за два роки нічого не змінилося – жоден факт це не спростовує.

Відео дня

Цей товариш не користується інтернетом в звичному для нас всіх сенсі. Він не користується смартфоном або планшетом. У нього немає стрічки фейсбуку. Він не юзер "тележки" зі своєю добіркою каналів. Він не дивиться ютюб, ні на кого не підписаний. Він фізично не бачить і не розуміє, як живуть його сучасники. Це людина іншої епохи, яка дивним чином збереглася до наших днів, і при цьому отримала в свої руки величезну владу, на превеликий жаль.

Цей вождь, ясна річ, не любить демократію, але захоплюється досягненнями то монархії, то соціалізму

Але святе місце порожнім не буває. Інформація людині потрібна, дозвілля треба якось проводити. Напевно, він читає книги. Але, швидше за все, підсумок такий, що бункерний дід у вільний час споживає телебачення, свою ж пропаганду. Тобто, вариться у власному соку. Тому він такий близький російським людям похилого віку - пенсіонерам, які тільки й роблять, що дивляться ящик. Він у цьому сенсі дуже на них схожий і їм зрозумілий. Але пропаганда - окрема тема, ми про інше.

Зауважте, він абсолютно у всьому йде наперекір прогресу. Мова не тільки про інтернет. Він навмисне відмовляється від плодів цивілізації, намагається їх "скасувати". Цей вождь, ясна річ, не любить демократію, але захоплюється досягненнями то монархії, то соціалізму. Йому ворожа відновлювана енергетика, йому не цікаві IT-технології (але напевно він добре розуміє, що таке крипта – цікаво, скільки грошей у нього в ній заховано?). Навпаки, живе зрозумілими йому нафтою і газом - ресурсами, які дуже скоро, якщо говорити про історичні виміри, закінчаться.

Здавалося б, це не настільки важливо. Просто людський каприз.

Але згадайте, який був шок 24 лютого. Коли наперекір всьому, наперекір здоровому глузду, наперекір тому, що розуміють всі, він почав війну. Тоді ми зрозуміли, що перед нами – просто "неадекват", який не володіє реальною ситуацією. А пам'ятаєте засідання його радбезу, коли його клерки, розуміючи дурість того, що відбувається, навіть не наважилися суперечити? Йому навіть нікому підказати…

Також цілком можливо, що цей товариш хоче реваншу в ядерній війні

Ця людина порпається в історії, намагаючись вивудити з неї мотиви своїх дій. Він живе минулим. Це людина іншої епохи, людина-регрес у всіх сенсах цього слова. Індивід, який намагається це минуле повернути і змінити. І було б добре, якби все це обмежувалося тільки його життям. Але сотні тисяч людей жорстоко вбиті, знищені міста, у мільйонів людей зруйновані долі – все через те, що ця людина просто відірвана від реальності. І нікому йому про це повідомити – адже він випалив будь-яку ініціативність навколо себе, про що свідчить вищезгадане засідання Радбезу. Додайте сюди очевидні нахили психопата. Пам'ятаєте цей погляд Чикатило, коли він обіцяв нам зробити "справжню декомунізацію"?

Ми всі живемо в тіні наших предків.

Сьогодні ми часто проводимо паралелі з минулим, розуміючи, що живемо в історичні доленосні часи. Путіна порівнюємо з Гітлером, нашу війну з початком Другої світової. Ми йдемо за старими лекалами. Але хто сказав, що цього разу все буде так само?

Путін розуміє, що йому не перемогти

Кажуть, що Путін реваншист, що реваншу він хоче за програну Радянським Союзом Холодну війну. Нібито сьогодні він намагається виправити помилки Горбачова. Але більше схоже на те, що він намагається виправити помилки Гітлера і союзників та хоче помсти за програну фюрером Другу світову війну. Адже фюрер так само намагався занурити планету в темряву тоталітаризму.

Також цілком можливо, що цей товариш хоче реваншу в ядерній війні. Адже американцям на ядерний удар так ніхто і не відповів: "чому це американцям можна було вдарити по крихітній Японії, а Росії не можна? В чому різниця?",- напевно думає він.

...Але минуле змінити не можна. Не можна йти наперекір законам природи - світ тебе розчавить. Тому карма сьогодні Путіна наздоганяє, і доля грає з ним злий жарт. У 2014 ми не називали війну війною - у них сьогодні "спецоперація", з усіма витікаючими. Так само, як РФ забезпечувала бойовиків лугандонії, сьогодні НАТО забезпечує Україну. Тоді ми просили переговорів і миру – тепер вони. Адже все дзеркально навпаки, і в більшому масштабі.

Путін розуміє, що йому не перемогти. Україна засвоїла свої уроки і змінилася. У нас, на відміну від Путіна, смартфони є. Ми дивимося в майбутнє і хочемо кращого життя для наших дітей. Ми швидко скоординувалися і організувалися. Ми зрозуміли екзистенційну загрозу і працюємо – кожен на своєму місці.

Змирилися з тим, що треба битися, як востаннє. Тому й переможемо.

Тарас Сидоржевський, головний редактор Glavred.info