Протести у Киргизстані спалахнули у ніч на 5 жовтня – після парламентських виборів: коли з 16-ти партій 7% бар’єр подолало лише три – дві провладні й одна опозиційна.

Про це йдеться у сюжеті Секретних матеріалів.

Читайте такожЖурналісти дізналися, як Путіна захищають від коронавірусу (відео)

11 опозиційних партій, які до парламенту не потрапили, відмовилися визнавати вибори, і близько 5 тисяч громадян вийшли на центральні вулиці столиці на знак протесту, вимагаючи перегляду результатів парламентських виборів.

У місті Бішкек відбулися запеклі бої з силовиками. Демонстранти озброїлися палицями, шматками арматури та бруківкою та почали зводити на центральній вулиці барикади.

Силовики ж намагалися відтіснити демонстрантів від урядових будівель сльозогінним газом, світлошумовими гранатами і гумовими кулями. Проте спроби закінчилися «коктейлями Молотова» з боку протестувальників.

Урядові автомобілі з поспіхом покинули Білий дім, а опозиція штурмом його захопила.

Протестувальники також захопили Генпрокуратуру і мерію Бішкека. Цієї ж ночі із СІЗО звільнили екс-президента Алмазбека Атамбаєва.

За словами журналістів, у сутичках постраждало понад 600 громадян.

Вже зранку чинний глава Киргизстану відреагував на нічні протести звинуваченням опозиції у спробі перевороту в країні. Крім того, він повідомив, що ЦВК перегляне результати виборів і за потреби їх анулює.

У відповідь виборча комісія заявила, що результати скасовує й обдумує рішення про саморозпуск.

Інші новини, які можуть вас зацікавити