Правозахисники назвали кількість затриманих у Білорусі від початку протестів / фото REUTERS

У Білорусі з початку проведення акцій протесту затримано майже 15 тис. осіб.

Про це повідомляє Польське радіо з посиланням на дані правозахисного центру «Вясна».

Відео дня

Читайте також"Все логічно": білоруський аналітик пояснив, навіщо Тихановська зібралась в КиївЗа інформацією центру, зокрема, учора у Мінську було арештовано 51 особу. Більшість затриманих — це студенти, котрі йшли на Марш молоді, що мав відбутися паралельно із Маршем жінок.

У коментарі Польському радіо головний редактор газети «Наша Ніва» Андрей Динько сказав, що влада проводить масові арешти.

«Ситуація є складною. Вже майже 15 тисяч осіб затримано під час цих 2,5 місяців протестів. Це більше, ніж у Польщі під час воєнного стану. А Білорусь — учетверо менша, ніж Польща», – сказав Динько.

Затриманих протестувальників зазвичай змушують платити штрафи за порушення правопорядку або відбути 15 днів арешту. Багато людей повідомляють про катування.

Правозахисний центр «Вясна» склав список, до якого включено більш як 350 прізвищ людей, проти котрих порушено кримінальні справи. За злочини, в яких обвинувачуються ці люди, загрожують багаторічні ув’язнення. Білоруська опозиція має намір продовжувати організовувати акції протесту.

Протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту, які тривають й дотепер. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично мотивовані справи проти опозиціонерів.
  • 23 вересня у Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка.
  • Сьогодні, 18 жовтня, У Мінську проходить "Партизанський марш", силовики вибірково затримують людей.