Сооронбай Жеенбеков / фото REUTERS

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков виступив зі зверненням, в якому заявив про спробу незаконного захоплення влади в країні. 

Читайте такожПротести в Киргизстані: з колонії звільнили колишнього прем'єр-міністра

За його словами в Республіці Киргизстан сталася спроба незаконного захоплення влади. Правоохоронні органи не чинили опору через відсутність відповідного наказу. Лідери протесту повинні діяти в рамках законодавства, а ЦВК по можливості може скасувати результати парламентських виборів.

Про це заявив глава держави Жеенбеков, повідомляє видання 24.kg.

За його словами, активісти повинні перевести свій протест у русло закону, а громадянам не слід ставати учасниками провокаційних заходів.

"Минулої ночі деякі політичні сили спробували незаконно захопити державну владу. Використовуючи підсумки виборів як привід, вони порушили громадський порядок", - сказав Жеенбеков.

"Я дав наказ силовикам, щоб вони не стріляли кулями [в протестуючих], щоб уникнути пролиття крові громадян. Ми вжили всіх заходів, щоб не погіршити ситуацію. Мир в країні, стабільність в суспільстві вище будь-якого мандата депутата. Я пропонував ЦВК скасувати результати виборів, якщо це необхідно і були випадки порушення закону», — сказав Жеенбеков, цитує його «Медиазона».

Крім того, киргизький глава держави виступив з пропозицією до Центральної виборчої комісії за певних обставин скасувати результати голосування.

Тим часом представники опозиції мають намір "призначити" свого тимчасового главу уряду. Також вони вже "обрали" тимчасового градоначальника Бішкека - Жоошбека Коеналієва, представника партії Республіка.

Протести в Киргизстані: з чого все почалося

  • 5 жовтня місцеві партії Бішкека проводили мітинги незгоди з результатами парламентських виборів. На акції протести вийшли кілька тисяч людей. Акції переросли в сутички з поліцією.
  • Мітингувальники захопили Білий дім, а також звільнили екс-президента Атамбаєва з СІЗО Держкомітету нацбезпеки.
  • Після протестів у Бішкеку підпалили будівлю Білого дому.
  • За останніми даними, в ході протестів в Киргизстані загинула людина. Ще 590 мітингувальників отримали поранення.