Олександра Литвиненка отруїли в 2006 році / фото ITVX / ITV Studios

У Росії намагалися мобілізувати Анатолія Литвиненка - сина колишнього співробітника КДБ і ФСБ Олександра Литвиненка, убитого в Лондоні у 2006 році, імовірно, ФСБшниками на замовлення Кремля. Про це Анатолій розповів в авторській колонці для The Observer, пише The Guardian:

"Приблизно в середині жовтня, майже через місяць після того, як Путін оголосив часткову мобілізацію громадян Росії для ведення війни в Україні, в двері московської квартири, зареєстрованої як моє офіційне місце проживання в країні, постукали".

За словами Литвиненка, в його квартиру прийшли двоє співробітників військового комісаріату РФ і запитали у його друзів, які проживають там, чи вдома він. Вони відповіли, що його тут немає вже понад 20 років.

Відео дня

Анатолій зазначив, що був дуже здивований такою спробою мобілізувати його, адже відносини його сім'ї та влади не були ідеальними з моменту приходу Путіна у 2000 році.

"В результаті я очікую, що опинюся на початку певного списку осіб, яких відправлять на схід України як "гарматне м'ясо", — говорить Литвиненко.

Він додає, що ця історія збиває його з пантелику, адже у РФ добре знають історію його сім'ї: як вони втекли з РФ, як просили політичний притулок у Британії і як вони з мамою стали свідками повільної та болісної смерті батька.

"І все ж, незважаючи на все це, військова адміністрація з'явилася за адресою, за якою я не проживав два десятки років, і з повною щирістю і завзяттям домагалася, щоб мене відвезли на фронт", — говорить Анатолій.

Литвиненко припускає: якби він вдома в той момент, йому дали б близько 30 хвилин, щоб зібрати речі та вийти з ними з дому, і, можливо, більше ніколи не повернутися назад.

Отруєння Литвиненка в Лондоні

Екс-співробітник КДБ і ФСБ Литвиненко загинув у Лондоні у 2006 році, через шість років після втечі з РФ до Британії через конфлікт з російськими спецслужбами. Нагадаємо, він заявив про причетність ФСБшників до вибухів житлових будинків у Москві та Волгодонську у вересні 1999 року.

Британська влада провела розслідування і встановила, що Литвиненка отруїли полонієм-210. Це сталося після зустрічі з екс-колегами у спецслужбах РФ Луговим і Ковтуном. Ці два персонажі одразу стали головними підозрюваними у справі про отруєння Литвиненка. Радіоактивні сліди були виявлені в готелі "Міленіум", де вони зупинялися.

У 2016 році в Британії суддя Роберт Оуен дійшов висновку, що Луговий і Ковтун могли діяти за наказом керівництва ФСБ. У відповідь Кремль назвав розслідування "поверхневим і непрофесійним".

Восени 2021 року ЄСПЛ визнав Росію відповідальною за вбивство Литвиненка.

У червні 2022 року Ковтун помер в результаті важкої хвороби, пов'язаної з коронавірусною інфекцією.

Андрій Луговий - нині депутат Державної Думи від "ЛДПР".

Вас також можуть зацікавити новини: