В Ірані представили реактивний дрон-камікадзе Shahed-238 / скріншот

Головний редактор військового порталу Defense Express, оглядач Олег Катков порівняв представлений в Ірані новий, нібито реактивний дрон-камікадзе Shahed-238 з Shahed-136, які РФ активно запускає по Україні. За його словами, головною перевагою останнього є його масовість та дешевизна.

"Shahed-136 є дешевим і масовим далекобійним засобом ураження", - заявив Катков, передає NV.

Як зазначив експерт, у конструкції Shahed-136 використовується двигун MD-550 і немає системи самонаведення, а є тільки супутникова навігація та примітивний автопілот.

Відео дня

Що ж стосується нового Shahed-238, то він більше наближений до крилатої ракети, на думку Каткова. За його словами, модифікований "шахед" оснащений системою донаведення на кінцевій ділянці траєкторії польоту:

"Тобто у нього є сенсори, які можуть вражати цілі. Звичайно, він летить за закладеними координатами, але не б'є у задану точку, А здатний знаходити цілі".

Як додав оглядач, також новий "шахед" буде оснащений реактивним малорозмірним двигуном, який працюватиме на авіаційному гасі. Дальність же його польоту залежатиме від обсягу паливного бака, конкретної моделі двигуна і режиму польоту, заявив Катков.

Крім того, експерт звернув увагу на те, що Іран відпрацював запуск нових дронів зі звичайного автомобіля: пускову установку зможуть кріпити на кузов пікапа.

Новий іранський дрон-камікадзе Shahed-238 - що повідомлялося

Нагадаємо, раніше УНІАН повідомляв, що Іран представив дрон-камікадзе Shahed-238. Представник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат заявив, що новий "шахед" є більш складною для виявлення метою через низку своїх особливостей. Згідно з публічною інформацією, БПЛА має реактивний двигун, а також "різне радіолокаційне наведення".

Військовий експерт Андрій Крамаров зазначив, що до створення цього безпілотника приєднався не тільки Іранський військово-промисловий комплекс, а й інженерно-технічний персонал ВПК Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: