Тихановська заручилась підтримкою Євросоюзу \ Фото REUTERS

Колишній кандидат у президенти Білорусі Світлана Тихановська за підсумками візиту до Брюсселя домовилася про допомогу Євросоюзу у разі, якщо в країні настануть «демократичні зміни».

Читайте такожВ Євросоюзі підготували перелік осіб і установ Білорусі, проти яких можуть запровадити санкції - БоррельПро це повідомила її прес-служба в Telegram. "Репресовані режимом, студенти, журналісти, медики, правозахисники зможуть розраховувати на допомогу європейських країн. Також Світлана Тихановська домовилася про те, що Білорусі буде надано пакет допомоги після демократичних змін», - йдеться в заяві.

У Брюсселі Тихановська виступила перед главами МЗС Євросоюзу і євродепутатами, зустрілася з главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем, президентом Європарламенту Давидом Сассолі. Також вона зустрілася з білоруською діаспорою і виступила на мітингу на підтримку Білорусі, повідомляє її прес-служба. Вона закликала підтримати заклик провести нові вибори, припинити насильство і звільнити політв'язнів.

Відео дня

Ситуація в Білорусі: хроніка

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.