Керрі Лам / REUTERS

Міністерство фінансів США у п'ятницю, 7 серпня, запровадило санкції проти 11 осіб за підривання автономії Гонконгу та обмеження свободи його громадян.

Про це йдеться в заяві Мінфіну США, передає DW.

"Нещодавнє запровадження драконівського закону про національну безпеку в Гонконгу не лише підірвало автономію Гонконгу, але також порушило права людей у Гонконгу, дозволивши безпековим службам материкового Китаю свавільно діяти в регіоні (...), підриваючи верховенство права та створюючи підґрунтя для цензорування будь-яких осіб чи організацій, яких розцінять як недружні до Китаю", - йдеться у заяві міністерства.

Відео дня

Санкції запроваджені проти глави адміністрації Гонконгу Керрі Лам, комісара поліції Кріса Тана та інших топ чиновників. Тепер вся їхня власність, яка перебуває на території США, буде заблокована. Усім громадянам і підприємствам США заборонені будь-які транзакції з підсанкційними особами.

Читайте такожСША позбавили Гонконг торгово-економічних преференцій

"Сполучені Штати підтримують народ Гонконгу, і ми будемо використовувати наші інструменти та владу для переслідування тих, хто підриває їхню автономію", - заявив міністр фінансів США Стівен Мнучін.

Як повідомлялося, з 1 липня набув чинності закон про національну безпеку Гонконгу. Завдяки цьому документу китайська влада, зокрема, може в обхід місцевого уряду переслідувати підозрюваних і карати за дії, які у Пекіні розцінюватимуть як такі, що загрожують національній безпеці та підривають державну владу в Гонконгу, який дотепер вважався автономною територією в складі КНР. Порушники закону можуть бути ув'язнені довічно.

31 липня адміністрація Гонконгу відклала парламентські вибори, які мали відбутися 6 вересня, на наступний рік. Цей крок обґрунтували збільшенням кількості нових випадків захворювання на коронавірус.