Американці запланували навідатися на Місяць на нових місяцеходах / Колаж УНІАН, фото NASA TV

NASA обрало три приватні компанії для розробки місяцехода Lunar Terrain Vehicle, на якому астронавти зможуть пересуватися південним полярним регіоном Місяця.

Вибір пав на Intuitive Machines, Lunar Outpost та Venturi Astrolab, повідомляє The New York Times. Кожна з цих компаній розроблятиме свій власний концепт місяцеходу протягом наступних 12 місяців. Потім компанії поборються за право збудувати робочий зразок. Зрештою NASA вибере лише одного переможця, який і буде запущений.

Також компанії показали, як виглядатимуть їхні розробки. Поки що це попередній дизайн: зовнішній вигляд реальних машин може відрізнятися. Передбачається, що такий автомобіль зможе розвивати швидкість 15 км/год та дозволить астронавтам їздити на одному заряді протягом восьми годин.

Відео дня

США повертаються на Місяць

Американці хочуть повернутись на Місяць в рамках амбітної програми Артеміда, що стартувала в 2017 році. Основні компоненти програми – ракета-носій Space Launch System, космічний корабель Orion, космічна станція "Lunar Gateway", а також різні комерційні системи, призначені для посадки людини на Місяць.

Довгострокова мета програми – створення постійно діючої бази на Місяці, яка може прискорити відправлення людини на Марс. 

Першу посадку людини на Місяць NASA планує в рамках місії Artemis 3: вона запланована на 2026 рік. Друга (і перша пілотована) місія - Artemis 2 - намічена на 2025-й.

Нагадаємо, у лютому американська приватна компанія Intuitive Machines посадила свій апарат Odysseus на поверхню Місяця.

Вас також можуть зацікавити новини: