Світлана Тихановська / фото REUTERS

Кандитата в президенти Білорусі Світлану Тихановську з країни вивезла влада республіки.

Про це розповіла довірена особа кандидата Ольга Ковалькова, пише TUT.by.

За її словами, від'їзд Тихановської дозволив звільнити начальника штабу кандидата - Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Відео дня

Читайте також"Лежать штабелями": у мережі показали переповнене відділення міліції Мінська после протестів (відео)

"У Світлани не було вибору. Важливо, що вона на волі й жива. Вони поїхали разом з Марією Мороз. Однак в заручниках продовжує перебувати частина команди Світлани", - говорить Ковалькова.

За словами представниці команди Тихановської, у них зараз є два завдання - захистити вибір і зупинити кровопролиття.

"Зараз ситуація критична, як би нам всім не було важко, нам потрібно відмовитися від насильства, ми повинні захищати нашу перемогу легальними, ненасильницькими способами. Ми закликаємо всі демократичні сили і прихильників змін об'єднуватися, сьогодні ми будемо проводити екстрені консультації і домовлятися про спільні дії ", - сказала вона.

Читайте такожУ Білорусі можуть запровадити режим надзвичайного стану - ЗМІ

Сьогодні стало відомо, що Тихановська покинула Білорусь і зараз знаходиться в Литві.

Протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори. У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів.
  • Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • У понеділок увечері 10 серпня протести поновилися. Силовики в Мінську відкрили вогонь по протестуючих. У МВС Білорусі підтвердили загибель одного з демонстрантів.
  • Кандидат в президенти відмовилася від участі в акціях протесту. За словами її прес-секретаря, Тихановська не хотіла б опинитися поруч зі своїм чоловіком, Сергієм Тихановським, у СІЗО.
  • Тихановська заявила про те, що вважає себе переможцем минулих виборів, і закликала свого суперника, чинного президента Олександра Лукашенка, до переговорів.