Президент США Дональд Трамп і глава Китаю Сі Цзіньпін / REUTERS

Колишній радник президента США з національної безпеки Джон Болтон опублікував книгу своїх спогадів, яка містить низку скандальних епізодів про Дональда Трампа. Зокрема, в ній йдеться про те, що чинний американський лідер особисто попросив китайського колегу Си Цзиньпіна допомогти йому перемогти на виборах в 2020 році.

Про це пише CNN з посиланням на примірник книги Болтона, який опинився в руках журналістів. Також один з епізодів розповідає про те, як лідер КНР торік розповів президенту США про концентраційні табори, які він будує для уйгурських мусульман. Трамп на це відповів, що Си Цзиньпін може продовжувати й далі це робити, тому що, "на його думку, це саме те, що треба зробити". 

Читайте такожКонгрес США хоче посилити санкції відносно Китаю через дискримінацію уйгурів-мусульман

Відео дня

Під час іншої зустрічі на саміті G20 в Осаці Трамп "вправно" перевів  тему розмови з лідером Китаю на вибори в США в 2020 році. Болтон написав, що американський президент "наголосив на важливості фермерів, а також збільшення китайських закупок сої й пшениці для результатів виборів". Болтон додав, що хотів включити в текст точну цитату Трампа, але уряд заборонив йому це робити в ході перегляду книги перед публікацією.

Колишній радник президента США написав, що розмова з Си Цзиньпіном на саміті повернулася до питання торговельної угоди. Трамп сказав, що він не буде запроваджувати нові мита, щоб ліквідувати торговельний дисбаланс з Китаєм на 350 мільярдів доларів (згідно з арифметикою самого Трампа). Але "він знову почав докучати Си Цзиньпіну, щоб він купив стільки американської аграрної продукції, скільки Китай тільки може".

"Він брехун. Всі в Білому домі ненавиділи Джона Болтона", - сказав Трамп Wall Street Journal.

Також в інтерв'ю для Fox News американський президент сказав, що його колишній радник розкрив "засекречену інформацію".

"Він не отримав на це дозвіл", - сказав Трамп.

Читайте також"Розсерджений нудний дурень": Трамп різко висловився на адресу Болтона

Епізод книги Болтона про те, що Трамп просив одного з головних ворогів США допомогти перемогти на виборах, нагадує Вашингтону про процес імпічменту. Він тривав півроку на підставі звинувачення, що американський президент тиснув на Україну, вимагаючи допомогти йому переобратися. Минулого року Трамп відкрито попросив Китай почати розслідування проти колишнього віце-президента Джо Байдена, який стане його опонентом на цьогорічних виборах. Крім того, він відкидав висновки розвідки США про те, що Росія втручалася у виборчу кампанію 2016 року з метою допомогти йому перемогти.