Напередодні голосування Ердоган кілька разів ставав фігурантом скандалів / фото REUTERS

Реджеп Таїп Ердоган лідирує на президентських виборах у Туреччині після підрахунку 98% голосів, пише російська служба BBC.

Після підрахунку 98,38% бюлетенів Ердоган набирає 49,34% голосів, але не набирає 50% перемоги, зазначає видання. Водночас його головний суперник - кандидат від шестипартійного Опозиційного об'єднання "Національний альянс" Кемаль Киличдароглу - 45%.

У відповідь Ердоган заявив, що впевнений у своїй перемозі в першому турі, але не буде заперечувати проведенню другого туру, якщо так вирішить народ.

Відео дня

Його опонент, загальний кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу сказав, що впевнений у перемозі у другому турі. "Якщо буде оголошено другий тур, ми обов'язково виграємо. Воля до змін у суспільстві вища 50%", - сказав він.

Другий тур передбачували майже всі соціологічні опитування, проте багато хто віддавав перше місце у гонитві Киличдароглу, а не Ердогану. Третій кандидат на виборах Сінан Оган пообіцяв незабаром визначитися, кого з суперників підтримати у другому турі.

Вибори в Туреччині - головне

14 травня 2023 року в Туреччині відбулися президентські та парламентські вибори. Їх називають історичними, оскільки вперше за 20 років правління Ердогана в опозиційного кандидата Кемаля Киличдароглу з'явився шанс на успіх.

Напередодні голосування Ердоган кілька разів ставав фігурантом скандалів. Наприклад, турецька опозиція звинуватила його у небажанні передати владу мирним шляхом у разі програшу, заявивши при цьому про втручання Росії.

Крім того, Ердоган у день виборів роздавав гроші дітям як подарунок, що, на думку спостерігачів, все ж не є підкупом, оскільки у дітей немає права голосу на виборах.

Паралельно поширювалися чутки про погіршення здоров'я Ердогана.

Вас також можуть зацікавити новини: