Ян Гамачек категорично спростовує звинувачення ЗМІ / фото REUTERS

Віце-прем'єр-міністра Чехії Яна Гамачека звинувачують у намірі обміняти мовчання про вибухи на складах боєприпасів у Врбетіце на партію російської вакцини від коронавірусу «Спутнік V».

Про це повідомляє мережеве видання Seznam Zprávy.

За даними журналістів, Гамачек мав намір під час візиту до Москви, який планувався на 19 квітня, добитися поставок в Чехію мільйона доз вакцини «Спутнік V» і проведення зустрічі президентів США і Росії, Володимира Путіна і Джо Байдена, в Празі.

Відео дня

В обмін Гамачек нібито пропонував зам'яти участь російських спецслужб у вибухах складів боєприпасів в селищі Врбетіце в 2014 році, повідомляє Радіо Прага.

Поїздка до Москви Гамачека, який на той момент тимчасово виконував обов'язки міністра закордонних справ, не відбулася, а 17 квітня влада Чеської Республіки висунули звинувачення на адресу Росії.

Після публікації опозиційна коаліція Spolu зажадала проведення закритого засідання нижньої палати парламенту для розгляду цього питання. На думку представників коаліції, Гамачек повинен подати у відставку.

Гамачек, який також обіймає посаду керівника МВС, категорично спростовує дані видання Seznam Zprávy, називаючи їх «брехнею і домислами». Він наполягає, що плани його візиту до Москви слугували «відволікаючим маневром» у зв'язку з підготовкою викриття російських спецслужб і повинні були приховати справжні мотиви виклику до Праги для консультацій чеського посла Вітезслава Півонькі.

Читайте такожБолгарія підозрює шістьох росіян у вибухах на складах боєприпасів

Вибухи на складах боєприпасів у Врбетиці: що відомо

Вибухи на складах боєприпасів у Врбетіце відбулися в жовтні і грудні 2014 року, в їх результаті загинули дві людини.

17 квітня 2021 року в Чехії заявили, що підозрюють у причетності до вибухів російські спецслужби. У зв'язку з цим з країни вислали 18 російських дипломатів. За даними спецслужб Чехії, до вибухів причетні російські агенти Анатолій Чепіга і Олександр Мишкін. Вони відомі під вигаданими іменами «Олександр Петров» і «Руслан Боширов» як підозрювані у справі про отруєння колишнього російського агента Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Великій Британії. Чеські ЗМІ повідомляють, що озброєння, яке зберігалося на підірваному складі, могло призначатися для України.

27 квітня журналісти-розслідувачі Bellingcat, The Insider, Der Spiegel і Respekt заявили, що вибухи на складах у Чехії могли бути частиною довгострокової операції російського Головного розвідувального управління проти України. Операція була спрямована на те, щоб позбавити Україну можливості купувати зброю і боєприпаси, необхідні для захисту від російських військ.