Експерт пояснив, чому Росія перебуває в ООН незаконно / фото un.org

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко пояснив, чому членство Росії в Радбезі ООН як постійного члена з правом вето є незаконним. 

"Юридично така країна як Російська Федерація ніколи не набувала статусу члена ООН відповідно до чинного статуту, процедурних правил Генеральної Асамблеї та Ради Безпеки ООН", – зазначив експерт у своєму Telegram-каналі.

За словами Коваленка, на сьогоднішній день в Секретаріаті і Генеральній Асамблеї ООН відсутні документи, що підтверджують законність перебування російської делегації в складі ООН.

Відео дня

"Єдиний документ – це лист, підписаний Єльциним від 24.12.1991 на адресу Генсека ООН. У листі Єльцин просив замість назви "Союз Радянських Соціалістичних Республік" використовувати найменування "Російська Федерація", хоча формальне перейменування СРСР на Російську Федерацію відбулося тільки 25.12.1991 року, що юридично вже створює казусний прецедент", – продовжив експерт.

Коваленко наголосив, що "процес видворення Росії з ООН йде повним ходом і якщо цього вдасться домогтися, то це буде значуща перемога в історії організації, вже як три десятиліття прихистила у себе морального жебрака". 

Виключення Росії з Радбезу ООН

Наприкінці грудня 2022 року Україна ініціювала процес виключення Росії з Ради Безпеки ООН та загалом з організації Об'єднаних Націй. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підкреслив, що Росія – це узурпатор місця Радянського Союзу в Раді Безпеки ООН.

В МЗС зазначили, що Російська Федерація зловживає правом вето в Раді Безпеки Організації Об'єднаних Націй, що може призвести до руйнування всієї системи ООН.

При цьому віце-канцлер МЗС Естонії Мярт Вольмер заявила, що більшість держав не підтримують пропозицію України Про виключення РФ з Ради Безпеки ООН.

Вас також можуть зацікавити новини: