Боррель пропонує змінити план і підготувати до кінця року 40 тисяч українських солдат / фото 93 ОМБр Холодний Яр

Віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель пропонує збільшити план з підготовки українських солдат з 30 до 40 тисяч військових, яких треба підготувати в ЄС до кінця року в рамках Місія ЄС з надання військової допомоги Україні (EUMAM Ukraine).

За його словами, тренувальна місія Євросоюзу для підготовки українських солдатів має реальний вплив і практично втілюється з безпрецедентною швидкістю.

"Ця місія вже підготувала 25 тисяч українських солдат, і деяких з них у Толедо завдяки іспанській армії. І буде виконана мета, яка спочатку передбачала підготовку до кінця року. До кінця жовтня буде підготовлено 30 тисяч українських солдат в рамках цієї місії", - сказав Боррель на брифінгу за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн-членів ЄС у місті Толедо (Іспанія). 

Відео дня

Він додав, що завжди відстоює позицію, що треба робити більше та швидше.

"Я пропоную міністрам збільшити кількість українських солдатів, яких треба підготувати до кінця року, до 40 тисяч осіб", - наголосив Боррель.

Високий представник сказав, що важливо враховувати мінливі потреби української армії і працювати не тільки в кількісному, але і якісному відношенні. Він привітав рішення Нідерландів і Данії надати Україні винищувачі F16.

"Ми вивчимо можливість як ми зможемо інтегрувати ці навчання пілотів на F16 в рамках нашої місії. Наша місія повинна також бути спроможною зробити внесок у навчання пілотів для цих літаків", - додав Боррель.

Місія з надання Україні військової допомоги - що відомо

17 жовтня 2022 року Рада Євросоюзу ухвалила рішення про створення місії з надання Україні військової допомоги (EUMAM Ukraine). В рамках місії плануються індивідуальна, колективна та спеціалізована підготовка українських військовослужбовців, у тому числі бійців Сил територіальної оборони.

Спочатку в Євросоюзі планували до кінця цього року підготувати 30 тисяч українських військових в рамках цієї місії.

Вас також можуть зацікавити новини: