Не визнаний Україною президент РФ Володимир Путін напередодні своєї "інавгурації" доручив провести навчання, під час яких буде відпрацьовано застосування нестратегічної ядерної зброї.

Перш за все, це - демонстрація внутрішній аудиторії, що Путін - рішучий лідер, готовий будь-якими засобами "захищати" Росію в її теперішніх "кордонах".

По-друге, це знак зокрема китайцям. Сі Цзіньпін наразі має турне Європою і такі заяви з боку Росії, на мій погляд – демонстрація того, що росіяни, мовляв, грають свою гру й не дуже підпорядковуються Китаю.

Відео дня

Тобто, якщо Китай, наприклад, буде про щось домовлятися з європейськими лідерами, то це не означає, що Росія на все погодиться.

І, по-третє, звісно, чергові заяви про ядерну зброю – намагання показати світовій спільноті, що ядерна зброя у Росії є, нагадати про неї. Риторикою про якісь навчання, про те, що ядерна зброя – зброя стримування (напередодні Лукашенко затвердив нову воєнну доктрину, один з пунктів якої передбачає, що ядерна зброя, яка знаходиться на території Білорусі – це зброя стримування), росіяни демонструють щось на кшталт: "Дивіться, ця зброя у нас є і ми вам можемо нею погрожувати". Тобто, відбувається не пряма погроза, а натомість росіяни говорять: "Ми можемо використовувати як стримування, на навчаннях, але можемо її застосувати".

Це щось схоже на те, як КНДР постійно проводить випробування балістичних ракет. Для чого? Аби продемонструвати, що вони в неї є.

І, в разі чого, Кім Чен Ин їх застосує там, де вважатиме за потрібне. Так і Росія. Відбувається чергова спроба пошантажувати Захід.

Після того як міністр закордонних справ Великої Британії Кемерон заявив, що не бачить перешкод для застосування українцями британської зброї у будь-який зручний спосіб, зокрема і для обстрілів російських об’єктів військового призначення, Росія мала якось відреагувати. Тож, думаю, заявки про тактичну ядерну зброю - це один з факторів такої реакції.

Стосовно реальності погроз, не зрозуміло, чи вони готові будуть повноцінно застосувати тактичну ядерну зброю, чи лише імітуватимуть.

Врешті, росіяни можуть її використати навіть на своїй території, звинувативши… Україну.

Нагадаю, раніше вони вже запускали чутки, нібито Україна має брудну ядерну бомбу. Тобто, намагалися створити якусь, вигідну собі, медійну картинку.

Ярослав Чорногор, директор програми російських та білоруських студій Ради зовнішньої політики "Українська призма"