За Путіним показово носять "ядерну валізку", розповів експерт / REUTERS

Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Олег Жданов розповів, що міститься в знаменитій "ядерній валізці" російського диктатора Путіна.

У своєму Youtube-каналі Жданов зазначив, що у валізі розміщується сейф з кодами. 

"І в цьому сейфі, він має електронний замок, за сучасними мірками, ключів вже ніяких немає, який спрацьовує за дактилоскопією (це може бути сітківка ока, відбиток пальця, може бути і те, і інше), всередині знаходяться коди. Коли відкривають валізку, відкривають сейф, там знаходиться код. Код видається, прикладається до розпорядження і далі йде вже по команді вниз. На кожному етапі цей код звіряється і до нього додається якась частина. В кінцевому підсумку на пусковій установці, коли вводять цей код, розблокується або рубка оператора, в якій знаходяться "червона кнопка" - повертається ключ і натисканням на кнопку "Пуск" (вона не така, як ми уявляємо, там невелика кнопка) - і ракета йде зі стартової позиції. Така ось процедура", - розповів експерт.

Відео дня

За його словами, сейф має GPS-маяк, щоб його не змогли нікуди забрати. Раніше, додає Жданов, валізу навіть пристібали наручником до людини, яка його носить.

"Ця людина знаходиться в "першій лінії" біля керівника ядерної держави. У Радянському Союзі так було прийнято, що валізу носять. У США його особливо не "світять", - зазначив він.

"В СРСР і РФ за традицією цю валізу носять показово", - додав експерт.

Раніше ЗМІ дізналися, що полковник ФСБ Росії Вадим Зімін, який був охоронцем Путіна і носив з собою так званий "ядерну валізку", потрапив до лікарні з вогнепальними пораненнями голови.

Також повідомлялося, що охорона Путіна збирає його екскременти під час закордонних поїздок.