Аналітик розповів про підтримку, яку бойовики ХАМАС отримували з боку Росії / фото pixabay.com

Влада РФ дуже давно співпрацює з бойовиками ХАМАС, російське керівництво "підгодовувало" бойовиків і координувало з ними свої дії.

Заступник директора Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов в ефірі "FreeДом" заявив, що "Росія дуже багато інвестувала в підтримку відносин з ХАМАСом, з усіма палестинськими організаціями". 

"Але з якогось моменту вони сегментували - тобто щось для ФАТХу (палестинська політична і збройна організація - Ред.)... - це окремі ресурси, які виділялися. І щось для ХАМАСу окремо", - заявив він.

Аналітик додав, що підтримка бойовиків тягнеться ще з радянських часів. "У Криму, в Перевальному, за радянських часів діяла база, де готувалися бойовики палестинські для війни з Ізраїлем. І частина цих бойовиків пішла в ХАМАС. І там дуже-дуже глибоке коріння цих відносин. Ще з радянського КДБ (Комітет державної безпеки - Ред.) і тих часів", - сказав експерт.

Данилов поділився, що "Росія пробувала і підгодовувати ХАМАС, і давати їм трибуну, тобто кожна зустріч в Москві - це додаткова трибуна, вони приїжджали з Катару, вони приїжджали з Єгипту, де вони у свій час базувалися...". "І вони координували свої дії з ХАМАСом дуже давно і дуже щільно", - підкреслив аналітик.

Що сталося в Ізраїлі - важливе щодо нападу ХАМАС

Члени ХАМАС здійснили масований удар по Ізраїлю рано вранці 7 жовтня, а потім бойовики вдерлися на територію держави, захоплювали її землю вбивали людей і брали заручників. Внаслідок вторгнення загинули сотні людей, вже підтверджено загибель двох громадян України. В українському Міністерстві закордонних справ повідомили, що є інформація про можливу загибель в Ізраїлі ще кількох наших земляків.

Деякі експерти вважають, що напад на Ізраїль, який є союзником США, може бути пов'язаний з повномасштабною війною РФ проти України. Варто зазначити, що Штати допомагають Києву протистояти агресії Росії, а тепер також пообіцяли активно допомагати Ізраїлю боротися з ХАМАСом.

Держсекретар Штатів Ентоні Блінкен вже заявив, що напад ХАМАС на Ізраїль не пов'язаний із зосередженням уваги західних держав на ситуації в нашій країні.

Вас також можуть зацікавити новини: