Сьогодні вуличні заворушення спалахнули в Греції / REUTERS

В Греція суд визнав ультраправу партію "Золотий світанок" злочинною організацією, фактично заборонивши її. В Афінах почалися заворушення і зіткнення протестувальників з поліцією.

Читайте такожВибори у Киргизстані: журналісти показали, що коїлося у першу ніч протестів (відео)

Як повідомляє Reuters, "Золотий світанок" не так давно був третьою за величиною політичною силою в Греції, її представники входили до парламенту. Але позиції партії похитнулися у 2013 році, коли прихильник «Золотої Зорі» вбив реп-музиканта і лівого активіста Павлоса Фіссаса.

Сьогодні суд визнав, що глава партії Нікос Міхалоліакос і ще шість його спільників винні в керівництві організованою злочинною групою. Ще 15 осіб були визнані співучасниками змови з метою вбивства Фіссаса.

Під судом зібралося кілька десятків тисяч людей, більшість виступали з антифашистськими матеріалами таі гаслами. Проте з'явилися групи людей, які почали кидати в правоохоронців пляшки із запальною сумішшю. Зав'язалися сутички, поліція застосувала спецзасоби, сльозогінний газ та водомети.

"Золотий світанок" - що відомо про партію

  • Партія "Народна спільнота — Золотий світанок" була зареєстрована в Греції ще в 1993 році. На тлі економічної кризи двохтисячних вона почала знаходити все більше прихильників завдяки націоналістичній і популістській риториці.
  • На парламентських виборах 6 травня 2012 року партія отримала 6,97% голосів, що дало їй право взяти 21 місце в парламенті.
  • 28 вересня 2013 року в Греції був заарештований лідер партії і ще кілька депутатів від неї. Їм пред'явлені звинувачення в створенні злочинного співтовариства. Підставою для цього стало вбивство Павлоса Фіссаса. У скоєнні вбивства зізнався Гіоргос Рупакіас, 45-річний безробітний водій і член партії.
  • За результатами парламентських виборів у Греції 7 липня 2019 року «Золотий світанок» набрав 2,93% голосів і не пройшла до парламенту.