REUTERS

Про це в ексклюзивному інтерв’ю агентству УНІАН повідомив виконувач обов’язків глави Місії України при НАТО Єгор Божок, говорячи про стан трастового фонду з розмінування, про намір створити який нещодавно говорив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг.

«Де-факто, робота і взаємодія між Україною та НАТО на цьому напряму вже ведеться. Більше сотні, а саме сто десять українських спеціалістів, вже пройшли підвищення кваліфікації в центрі НАТО в Мадриді і у відповідних школах Словаччини. Німеччина вже передала піротехнічним підрозділам Державної служби з надзвичайних ситуацій 50 надсучасних нових міношукачів», - деталізував він.

Також, за словами Божка, вже започатковано проект з відновлення матеріально-технічних можливостей піротехнічних підрозділів ДСНС в Донецькій та Луганській областях, «які повністю були розграбовані».

Відео дня

«НАТО започаткувало спеціальний проект вартістю близько 1 мільйона євро для того, щоб повністю відновити ці два підрозділи за найкращими світовими стандартами, починаючи від екіпіровки і технічних засобів, закінчуючи перепідготовкою та підвищенням кваліфікації персоналу. Цей проект вже реалізовується, і зараз завершується узгодження конкретних матеріально-технічних засобів, які будуть передані Україні», - зазначив в.о. глави Місії.

Крім того, за його даними, на завершальній стадії знаходиться погодження в НАТО спільного українсько-норвезького проекту з розробки абсолютно нового 3D міношукача, який потім буде поставлений на використання в ДСНС і в Міноборони. «Цей проект, вартістю 450 тис. євро, розрахований на півроку, тобто через півроку цей новий міношукач має бути продемонстрований. Це все фінансується з бюджету НАТО», - наголосив дипломат.

Божок уточнив, що на сьогодні існують різні варіації такого міношукача, але є «завдання зробити найбільш чутливий та точний, який дозволить піротехніку, не торкаючись об'єкту, чітко розуміти, яка його форма, до міліметрів». «Як кажуть спеціалісти, інколи міліметр має критичне значення з точки зору життя і здоров'я піротехніків. Ця розробка буде здійснена в Україні за допомогою норвезьких спеціалістів», - підкреслив в.о. глави Місії.

Читайте такожБіля Маріуполя військові виявили мінне "пекельне поле" (фото)

Також, сказав він, від Словаччини отримано декілька «комбайнів». «Так професіонали називають машини, які без людського втручання очищують поля від мін», - зазначив дипломат.

Читайте такожВ Авдіївці жінка підірвалася на міні

«Робота вже йде. Залишилося її формалізувати. Водночас офіційне оголошення щодо започаткування трастового фонду відбудеться після того, як остаточно буде визначена країна-лідер, а це внутрішні процедури НАТО. І по- друге - ми маємо розуміти, що трастовий фонд не буде існувати без донорів», - пояснив Божок.

При цьому він висловив впевненість, що про створення фонду буде оголошено «найближчим часом».