фото REUTERS

Про це йдеться у відкритому листі фонду до одного з лідерів сепаратистів Олександра Бородая, передає "Острів".

Читайте такожБойовики вивезли з заводу в Донецьку військовий комплекс радіоелектронної боротьби «Мандат»

Сепаратисти захопили 9 червня колишній завод з виробництва ізоляційних матеріалів, приміщення якого орендував фонд. Незадовго до вторгнення, в умовах посилення в місті терору, фонд призупинив діяльність і евакуював співробітників. Під час захоплення один із сепаратистів Роман Лягін заявив, що творам мистецтва та майна фонду не буде завдано шкоди.

Відео дня

"Сьогодні співробітниками заводу були зафіксовані факти мародерства і порушення громадського порядку, а саме: відкриття сейфа, зламані двері в приміщення з дорогими інструментами та обладнанням, розкрадання речей, що належали фонду та його співробітникам, розпивання алкогольних напоїв. Крім того, блокується вивезення творів мистецтва, документації та особистих речей співробітників фонду", - йдеться в листі.

Також на території заводу знаходяться постійні інсталяції, які є невід'ємною частиною території і не можуть бути демонтовані і вивезені. Фонд наполягає на відшкодування вартості цих творів мистецтва.

Серйозну заклопотаність культурних і громадських діячів викликає питання збереження творів мистецтва, що належать фонду - картин, скульптур та інших арт-об'єктів. Над їх створенням, експонуванням і зберіганням протягом 4 років працювали українські та іноземні художники і арт-менеджери.

Читайте такожУ Донецьку відновили рух транспорту, але до аеропорту та "Метро" радять не наближатися

"Всі ці твори мистецтва ще можна зберегти. Просимо дати розпорядження представникам вашої організації не перешкоджати вивезенню творів мистецтва, матеріальних цінностей і документів, що належать фонду, а також особистих речей співробітників", - звернувся до Олександра Бородая фонд.