10 червня на великі екрани вийде шедевр Мілоша Формана, один з найбільш знакових американських фільмів 70-х. Стрічка займає 18-ту сходинку в рейтингу "250 кращих фільмів на IMDB". Також вона присутня в рейтингах "1000 фільмів, які потрібно подивитися, перш ніж померти" за версією The Guardian і "500 кращих фільмів" за версією журналу Empire.

false

"Пролітаючи над гніздом зозулі" - екранізація бестселера видатного американського письменника Кена Кізі. Автор написав свій роман, надихаючись власним досвідом роботи в психіатричному закладі, спілкування з пацієнтами, а також вживання психотропних речовин. Видана в 1962 році книга швидко завоювала популярність читачів і стала одним з головних творів епохи бітників та хіпі.

За сюжетом фільму, щоб уникнути тюремного ув'язнення, злочинець Рендл Патрік Макмерфі імітує безумство. Так він опиняється в психіатричній лікарні, де стикається зі строгими правилами, встановленими жорстокою старшою медсестрою. Не бажаючи з ними миритися, Рендл вирішується на бунт.

Роль Макмерфі - одна з найбільш знакових в кар'єрі Джека Ніколсона, який отримав за неї свій перший "Оскар".

"Пролітаючи над гніздом зозулі" знімали в справжній психіатричній лікарні, а в якості статистів були задіяні реальні пацієнти і персонал. Для того, щоб вжитися в ролі, актори репетирували в лікарні, спілкувалися і проводили час з хворими і лікарями. Ближче до кінця зйомок вони майже оселилися у відділенні. Гра була настільки переконливою, що продюсери почали хвилюватися про психічний стан виконавців.

Картина вийшла в 1975 році, швидко посівши своє місце серед шедеврів світової кінокласики. Цей фільм - один з трьох в історії премії "Оскар", які отримали "Велику п'ятірку" основних нагород: за кращі стрічку, режисера, актора, актрису і сценарій.

"Пролітаючи над гніздом зозулі" виходить в український кінопрокат 10 червня 2021 року.