Банилівське лісництво, що на Буковині (Чернцвецька обл.), розпочало будівництво 80-гектарного вольєру, у який мають заселити зубрів, повідомляється на сайті КМУ з посиланням на Вінницьку ОДА.

Перших п’ятьох тварин туди передадуть з Вінницького обласного лісового господарства. У Банилівському звіринці обіцяють, що для переселенців створять прекрасні умови: зубри харчуватимуться природними кормами на 90%, на території є струмок і штучна водойма.

До речі, на Вінниччині наразі живе 94 зубри – третина від кількості усіх цих тварин в Україні. За нормами, на площі у тисячу гектарів для вільного та безпечного проживання має бути чотири або п’ять зубрів, тому «від’їзд» п’ятьох тварин тільки додасть іншим комфорту.

Відео дня

зубр

Довідка УНІАН.  Бізон європейський, або Зубр (Bison bonasus) — європейський вид роду бізонів (Bison) родини бикових (Bovidae).
Зубр це великий і могутній бик. Його біловезький підвид вважається найбільшим серед усього роду Bison. Вага сучасних дорослих самців біловезького підвиду досягає 850 кілограмів, кавказького 700 кг. Довжина тулуба 3 метри й быльше, висота в плечах від 1,6 до 2 метрів.
Наявність зубрів у певній місцевості можна з’ясувати за їх слідами та посліду, а також за об’їденою папороттю. Ні в східноєвропейських лісах ні на Кавказі зараз немає інших тварин які б їли папороть.
Літнє забарвлення зубра каштаново-буре. Голова помітно темніша за тулуб. Борода чорна, грива світло-каштанова. Зимове забарвлення темніше, окрім того зимова шерсть довша, густіша та кучерявіша за літню. Хвіст взимку також волохатіший.
Був поширений у давнину в лісах Європи, в Україні зник в XVI — XVII ст.
Зубр став одним з перших видів який зберігся у зоопарках після винищення в природі. Саме на основі тварин в неволі світова спільнота відродила їх популяцію.
В Україні на початок 1990-х рр. утримувалися 10 популяцій у Волинський, Київській, Чернігівській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Вінницькій обл.».
Популяція була відтворена на основі тварин, які збереглися на першу половину ХХ ст. у зоологічних парках і приватних угіддях. В Україні вид розселяють, починаючи з 1965 р. 1988 р. в Україні на волі налічувалося близько 440 особин: у Волинській, Київській, Чернігівській, Сумській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Вінницькій обл. Перебуває в лісах з вирубками, луками та болотами. Тримається невеликими стадами — до 50 особин.