Глава МВС зустрівся з виконавчим директором Контртерористичного комітету ООН.

В МВС обговорили вдосконалення антитерористичної діяльності

Як повідомили УНІАН в Управлінні зв’язків з громадськістю МВС України, під час зустрічі Віталій Захарченко і Жан-Поль Лаборд обговорили аспекти взаємодії правоохоронних органів у питанні протидії злочинності та проявам тероризму як усередині країни, так і на міжнародному рівні.

Відео дня

В МВС обговорили вдосконалення антитерористичної діяльності

Глава МВС висловив подяку виконавчому директору  Контртерористичного комітету (КТК) ООН за ту допомогу, що надається правоохоронним органам України у вдосконаленні антитерористичної діяльності. Він також поінформував іноземного експерта про те, що підрозділи та служби, які виконують свої функції з протидії тероризму, працюють у постійному режимі.

Серед таких, зокрема – підрозділи кримінальної міліції, міліції громадської безпеки, експертні служби, штабні підрозділи, служби, які відповідають за міжнародне співробітництво. Окрема увага у відомстві приділяється внутрішнім військам, які, крім охорони громадського порядку, також забезпечують охорону важливих об’єктів – таких, як атомні електростанції.

Віталій Захарченко зазначив, що відповідно до рішення Президента України Віктора Януковича, починаючи з минулого року діяльність Державної прикордонної служби та Державної міграційної служби України координується Міністром внутрішніх справ. Завдяки цьому співпраця між підрозділами Міністерства та іншими компетентними органами завжди залишається на високому рівні.

В МВС обговорили вдосконалення антитерористичної діяльності

За словами очільника правоохоронного відомства, реалії сьогодення вказують на те, що поряд з можливостями спеціальних підрозділів щодо нейтралізації злочинців велика увага приділяється дотриманню права суспільства на безпечне життя, а також непорушності особистих прав і свобод конкретної людини.

– Такі цілі не можуть бути досягнуті без вдосконалення законодавства у цій сфері, налагодження партнерських відносин з громадськими організаціями, засобами масової інформації, – наголосив Віталій Захарченко.

Він також торкнувся питання ставлення українських правоохоронців до своїх службових обов’язків, зокрема – на прикладі дотримання військової присяги ціною свого здоров'я.

У зв’язку з цим Віталій Захарченко нагадав, що 4 жовтня цього року у міжнародному пункті пропуску для автомобільного сполучення «Бачівськ» (Сумська область), у мікроавтобусі, який прибув з Російської Федерації українські прикордонники виявили невідому особу, яка там переховувалась. Звернувши увагу на невідповідність інформації, зазначеної в паспорті цієї особи, прикордонники затримали її для подальшої перевірки. У цей момент правопорушник привів у дію невідомий вибуховий пристрій. У результаті цього два військовослужбовця отримали тяжкі поранення, сам правопорушник загинув.

В МВС обговорили вдосконалення антитерористичної діяльності
Фото: МВС України

Міністр внутрішніх справ підкреслив, що незалежно від того, з якою метою правопорушник мав намір в'їхати на територію держави, прикордонна служба виконала своє завдання. Крім усього іншого, своїми діями українські прикордонники виконали вимоги Резолюції Ради Безпеки ООН 2001 року. У ній зазначено, що держави повинні попереджати переміщення терористів або терористичних груп за допомогою ефективного прикордонного контролю і контролю за видачею документів, що засвідчують особу, проїзних документів, а також за допомогою засобів попередження фальсифікації, підробки, або незаконного використання таких документів.

За словами Віталія Захарченка, подібні інциденти можуть мати місце як на території України, так і на території інших держав.

– Ми як ніхто розуміємо зміст слова «взаємодія» і зацікавлені у обміні міжнародним досвідом у сфері боротьби з тероризмом та іншими незаконними діями, пов’язаними з цим феноменом. Упевнений, що Ви, пане Лаборд, працюючи на цій важливій посаді удосконалите той рівень співпраці, що існує зараз на міжнародній арені, – наголосив глава МВС України.

Він запевнив, що сьогодні Міністерство внутрішніх справ перебуває у процесі значних перетворень, зокрема – у зв’язку з уведенням рік тому в дію нового Кримінального процесуального кодексу України. Робота правоохоронних органів направлена на побудову нової системи, яка б відповідала міжнародним стандартам. При цьому важливо, щоб функціонування міліції було наповнене соціально-сервісним змістом, а не каральним. У той же час Міністерство внутрішніх справ України у межах компетенції готове й надалі вживати всіх необхідних заходів для вчасного та повноцінного реагування на виклики і загрози з боку міжнародної злочинності.

Глава МВС відповів на запитання іноземного експерта щодо заходів, що їх вживають українські правоохоронці, аби ефективно протидіяти злочинним проявам, у тому числі – на міжнародному рівні. Зокрема, йшлося про взаємодію між структурними підрозділами МВС, про співпрацю МВС України та поліцейськими структурами інших країн, а також про перспективи введення в Україні біометричних паспортів.

Віталій Захарченко висловив упевненість у тому, що за допомогою об'єднання спільних зусиль як на законодавчому, так і на інших рівнях функціонування суспільства можливо виконати завдання щодо захисту прав і законних інтересів людини і громадянина, незалежно від їх національності, громадянства або релігійних поглядів.