Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ закликав інші держави визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Про це він заявив у своєму зверненні до громадян Росії, текст якого розміщений на сайті Президента РФ.

«Президенти Південної Осетії та Абхазії, базуючись на результатах референдумів і рішеннях республіканських парламентів, звернулися до Росії з проханням про визнання державного суверенітету Південної Осетії та Абхазії. Рада Федерації і Державна Дума проголосували на підтримку цих звернень.

Відео дня

Виходячи із ситуації, що склалася, необхідно ухвалити рішення. Враховуючи вільне волевиявлення осетинського та абхазького народів, керуючись положеннями Статуту ООН, декларацією 1970 року про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин між державами, Гельсінським Заключним актом РБСЄ 1975 року, іншими основоположними міжнародними документами – я підписав Укази про визнання Російською Федерацією незалежності Південної Осетії і незалежності Абхазії», - сказав Д.МЕДВЕДЄВ.

«Росія закликає інші держави наслідувати її приклад», - заявив він.

***

Велика Британія у різкій формі не погодилася з рішенням Росії визнати незалежність двох регіонів, що відкололися від Грузії, - Південної Осетії і Абхазії, передає агентство Рейтер.

"Ми категорично відкидаємо це, і підтверджуємо територіальну цілісність і суверенітет Грузії", - сказала представниця британського зовнішньополітичного відомства.

***

Рішення Росії визнати незалежність Абхазії і Південної Осетії є "навмисним порушенням міжнародного права". Як передає агентство “Новини-Грузія” з посиланням на Франс Прес, про це заявив міністр закордонних справ Швеції Карл БІЛЬДТА.

***

США і Німеччина засудили рішення Росії визнати незалежність двох республік, що відкололися від Грузії, - Південної Осетії та Абхазії, передає Рейтер.

Так, державний секретар США Кондоліза РАЙС сьогодні на прес-конференції сказала: "Думаю, можна висловити тільки жаль".

При цьому федеральний канцлер Німеччини Ангела МЕРКЕЛЬ назвала подібне рішення "абсолютно неприйнятним".

***

Італія вважає незаконним визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії, оскільки це суперечить міжнародному праву.

Як передає агентство “Новини-Грузія”, про це заявив у вівторок міністр закордонних справ Італії Франко ФРАТТІНІ.

"Є політична необхідність довести до відома країни, яку вважаємо стратегічним партнером Євросоюзу, що ми із засмученням сприймаємо рішення визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії", - заявив Ф.ФРАТТІНІ.

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня Держдума і Рада Федерації Росії звернулися до Президента РФ Д.МЕДВЕДЄВА з проханням розглянути питання про визнання Південної Осетії та Абхазії незалежними державами.

Сьогодні Д.МЕДВЕДЄВ підписав укази про визнання Росією незалежності Абхазії та Південної Осетії.

Після такого рішення Д.МЕДВЕДЄВА Грузія звинуватила Росію в насильницькому захопленні Південної Осетії та Абхазії.

За даними агентства Рейтер, заступник міністра закордонних справ Грузії Гіга БОКЕРІЯ заявив: "Це неприкрита анексія даних територій, котрі є частиною Грузії". Він також додав, що Тбілісі пізніше виступить із спеціальною заявою на цю тему.

Раніше країни «Великої сімки» закликали Росію не визнавати незалежність цих самопроголошених республік.