У Військово-Морських силах України сподіваються, що ремонт підводного човна “Запоріжжя” буде завершено цього року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це йшлося у Севастополі на урочистих заходах з нагоди 37-ї річниці підйому військово-морського прапору на єдиному в Збройних силах України підводному човні “Запоріжжя”.

Перший заступник командувача ВМС України контр-адмірал Сергій ЄЛІСЕЄВ, зазначив, що останнім часом у Міністерстві оборони і Генеральному штабі Збройних сил України існує багато думок щодо подальшої долі цього підводного човна. Водночас, за його словами, позиція командування ВМС України є „тверда - підводному човну бути”. Як додав С.ЄЛІСЕЄВ, він вірить в те, що „підводний човен вийде на ходові випробовування, і завдяки підводному човну буде виховано і підготовлено багато екіпажів наших майбутніх підводних човнів”.

Відео дня

Як зазначив у свою чергу командир Центру морських операцій капітан 2-го рангу Денис БЕРЕЗОВСЬКИЙ, 2008 рік має стати останнім роком ремонту човна, „підводний човен за цей рік має відновитися повністю, закінчити ходові випробовування”.

Командир корабля капітан 1-го рангу Олег ОРЛОВ в інтерв’ю журналістам повідомив, що підводний човен зараз знаходиться на кінцевій стадії ремонту, вже розпочато випробування головної енергетичної установки, щоб мати можливість ближчим часом завантажити акумуляторну батарею, і це дасть змогу вийти на етап швартових випробувань. Капітан 1-го рангу висловив сподівання, що човен у 2008 році вийде в море на ходові випробовування і для виконання інших завдань.

Як повідомлялося, Міноборони планувало відремонтувати підводний човен «Запоріжжя» ще 2007 року.

У березні 2003 року Кабмін створив міжвідомчу комісію для розгляду доцільності ремонту, модернізації та подальшого перебування у складі ВМС підводного човна «Запоріжжя».

Він був побудований в 1970 році. Україна отримала підводний човен в період розподілу Чорноморського флоту.