Орлиця Мін залетіла в Іран і ледь не розорила сибірських науковців / фото wikipedia.org

Степова орлиця Мін "розорила" сибірських орнітологів. В рамках програми Російської мережі вивчення і охорони пернатих хижаків науковці займалися відстеженням перельотів орлиць.

Одна з пернатих раптово змінила маршрут і полетіла в Іран, звідки відправляла орнітологам дорогі СМС-ки зі своїми координатами, повідомляє NGS.ru.

Читайте такожУ Криму туристів побили за відмову платити за фото з орлом (відео)

Відео дня

Орнітологи повинні відслідковувати переміщення птахів за допомогою спеціальних датчиків, які збирають відомості. Як тільки орлиці потрапляють в зону дії мережі, дані передаються по СМС.

"Орлиця Мін родом з Хакасії. Птах, що провів літо в Казахстані поза зоною дії мобільних операторів, примудрився так стрімко вискочити в Іран, що всі його літні локації залишилися невідправленими. І тепер, зупинившись на перевал в Ірані, вона шле нам сотні дорогих СМС зі своїми літніми локаціями... по 49 рублів за штуку, витративши весь колективний кредит наших орлів", — уточнила експерт.

Всього під спостереження потрапили 13 птахів. Дослідники спостерігали за польотами в Казахстані і розраховували, що ті повернуться в Росію перед польотом в інші країни. Одна з орлиць не повернулася, а попрямувала в Іран. Дослідники почали отримувати звідти дорогі смс-ки за 49 рублів, коли стандартна вартість одного повідомлення складає від 2 до 15 рублів. Через це у науковців скінчився бюджет.

Щоб компенсувати витрати, орнітологи запустили акцію «Закинь орлу на мобілку!». Поповнити рахунок птахам може будь-який охочий.