Аби отримати 500 грамів шафрану треба зібрати тисячі квітів / фото ua.depositphotos.com

На землі є відома своїм неповторним ароматом пряність, цінніша за трюфелі, васабі та навіть золото. Йдеться про шафран, який чудово покращує смак страв з рису. Як пише IFLScience, для отримання яскравого смаку потрібна лише мінімальна кількість цих "червоних шматочків". 

Цю спецію роблять з фіолетових квіток шафранового крокусу (Crocus sativus). Ринкова ціна справжнього шафрану коливається від 2000 до 10 000 доларів за фунт (453 г). Одна з причин, чому ця спеція така дорога, – те, що збирати врожай – справжній кошмар. 

Шафран збирають з трьох приймочок у центрі кожної квітки, і їх потрібно збирати вручну. Це означає, що аби отримати один фунт шафрану треба зібрати 75 тисяч квітів. Потім приймочки перетворюють на більш звичну форму – висушеного шафрану, зібране розкладають на підносах і повільно сушать над вугіллям. Знову ж таки, це збільшує вартість, оскільки це трудомісткий процес, у якому не можна поспішати.

Відео дня

Крім цього, ця квітка цвіте лише в деяких частинах світу кілька тижнів на рік. Після збору ці квіти неймовірно крихкі, і з ними потрібно поводитися обережно. Це робить процес вирощування ще більш складним і дорогим. 

Отже, чи варто воно того? Зрештою, найдорожча спеція у світі є досить універсальним продуктом. Шафран додають у страви, де потрібний злегка солодкуватий землистий смак та виразний аромат. Також шафран додає стравам золотистий колір, через що його часто можна зустріти у стравах з рису і десертах. 

Де можна побачити шафран (крокуси) в Україні

Навесні в Україні можна побачити цвітіння крокусів (шафрану). Зокрема, в урочищі "Чорний ліс", Львівська область. Саме тут знаходиться найпівнічніша популяція шафрана Гейфеля в Україні.

Вас також можуть зацікавити новини: