Що означає якщо собака облизує свого господаря / фото ua.depositphotos.com

Собаки – одні з найвідданіших тварин. Вони присвячують усіх себе людині, яка їх приручила, і щиро про них піклуються. Готові посперечатися, що кожен власник вихованця стикався з тим, що собака облизує руки, обличчя і навіть ноги. УНІАН спробував розібратися, чому собака лиже господаря.

Чому собака облизує обличчя

Ви напевно знаєте, що після народження цуценят їхні матері часто їх вилизують – так вони тримають малюків у чистоті та заспокоюють. Так склалося, що облизування відіграють дуже важливу роль у зв'язку собак з іншими – чи то тварини, чи то люди. Під час цього процесу у песиків вивільняються два гормони:

  • дофамін,
  • ендорфін.

Тому вони починають почуватися спокійними і щасливими.

Відео дня

Як відомо, багато вихованців люблять облизувати обличчя господарів. Особливо це трапляється, коли люди прокидаються, повертаються додому після роботи і тим паче після більш тривалої розлуки. Зоологи кажуть, що якщо собака облизує обличчя, так він показує вам свою любов і відданість.

До речі, собака облизує господаря і тому, що так він може заспокоїтися під час стресу. А в зграях це ще й спосіб показати своє підпорядкування і повагу лідеру.

Мій собака лиже руки - що це означає

Часто вихованець може почати облизувати руки господаря, щоб показати йому свою любов. Крім того, так песики можуть намагатися привернути вашу увагу. Наприклад, якщо це почалося, коли ви гладили вихованця, так він просить вас продовжувати.

Ще одна причина, чому собака лиже руки, може полягати в тому, що ви нанесли на них зволожувальний крем. Часто виробники додають у них різні ароматизатори, що робить ваші руки приємно пахнучими.

Але в цій історії є важливий момент: якщо ви наносите на шкіру рук лікарські препарати, у жодному разі не дозволяйте собаці їх злизувати. Це може нашкодити улюбленцеві.

Що означає, якщо собака лиже ноги

Якщо собака облизує ноги вам або іншим членам сім'ї, то так вихованець намагається привернути до себе увагу. Зоологи пояснюють, що так песики ніби кажуть: "Я тут, подивися на мене".

Ні для кого не секрет, що песики – дуже товариські тварини. Звісно, все залежить від темпераменту, але найчастіше, обравши господаря, вони жадають проводити з ним якомога більше часу. Власне, причина, чому собака облизує ноги людини, полягає в тому, що він хоче погратися або просто пообніматися.

Що буде зі здоров'ям, якщо собака облизує господаря

Тепер, коли ми розібралися, чому собака облизує господаря, поговоримо трохи про гігієну. Звісно, вибудовувати межі у відносинах з вашим вихованцем – тільки вам, але пам'ятайте, що в слині собак міститься багато бактерій.

"Підчепити" щось від собаки людині досить складно, особливо якщо вихованця вчасно вакцинують від захворювань і проводять дегельмінтизацію. Однак якщо у вас ослаблений імунітет або ж є ранки на шкірі, краще не дозволяти собаці такі речі. Крім того, ніколи не дозволяйте собачкам облизувати обличчя вагітним жінкам, дітям і людям похилого віку.

Також не забувайте, що за ротовою порожниною вихованця потрібно стежити. Купуйте йому хороший корм, спеціальні ласощі для здоров'я зубів і не гидуйте час від часу чистити собачці зуби. Привчати песика до цієї процедури краще з дитинства.

Вас також можуть зацікавити новини: