Розкрито унікальні властивості дерев, яких за часів Радянського Союзу висадили дуже багато / колаж з фото ua.depositphotos.com

Зараз у багатьох населених пунктах, які входили до складу Союзу Радянських Соціалістичних Республік, що вже розпався, складно не зустріти купу одних і тих самих дерев - високих, та ще й таких, що виділяють пух під час цвітіння. Далеко не всі знають, чому в СРСР садили тополі. Як виявляється, робилося це з кількох причин, і розпорядження на висадку цих дерев дав Йосип Сталін.

Активно висаджувати їх стали у 1950 роках. У цей час країну відбудовували від руїн, які виникли внаслідок Другої світової війни, і потрібно було озеленити величезну територію - ось навіщо Сталін наказав садити тополі.

Цим деревам віддали перевагу з кількох причин:

Відео дня
  • вони невибагливі;
  • дуже швидко ростуть;
  • є унікальним фільтром, створеним природою.

Примітно, що завдяки тому, що тополі мають пірамідальну форму, їх можна висаджувати дуже близько одна до одної.

Ось навіщо в СРСР садили тополі - ви могли цього не знати

Такі дерева борються із загазованістю, вони можуть поглинати шкідливі сполуки. Вважається, що саме для цього їх висаджували біля доріг. Цих гігантів називають рекордсменами в плані віддачі кисню в середовище, що їх оточує, - їм приписують властивість за добу виробляти такий обсяг оксигену, якого вистачить чотирьом дорослим людям. Як розуміємо, у містах така "фішка" дерева особливо цінна.

Ще кілька причин, для чого садили тополю 

Дехто стверджує, що ці дерева спеціально висаджували біля доріг - вони своїм потужним корінням утримують ґрунт, щоб він не просідав, і таким чином дорожнє покриття довше зберігається цілим.

Ще існує думка, що їх садили спеціально в дуже вологих місцях - вони можуть увібрати в себе багато рідини.

Під час висадки тополь у Радянському Союзі поспішали, тому не відібрали саджанці-чоловіки, які не продукують пух. Через такий "прокол" зараз у період цвітіння тополь у багатьох колишніх радянських населених пунктах справжня "зима" - пух літає скрізь, потрапляє у дихальні шляхи і може спровокувати алергію. Крім того, він чудово горить, і через нього може статися серйозна пожежа. Також висаджені ще за часів "совка" дерева досягли дуже великої висоти, їхні гілки іноді падають і рвуть дроти. З цих причин старі тополі зараз вирубують.

Раніше УНІАН пояснив, чому в СРСР не було 4 класу.

Вас також можуть зацікавити новини: