Зібрані важливі факти щодо радянської освітньої системи, зокрема, ви зрозумієте, скільки років навчалися в СРСР / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Якщо ви вчилися в школі вже досить давно, то, можливо, ще пам'ятаєте, в якому році "перестрибували" через клас - з 3 в 5, тобто 4 був просто пропущений. Таке нововведення з'явилося перед розпадом СРСР.

Спочатку розберімося з тим, яка ж система освіти була в Радянському Союзі.

Скільки класів навчання було в СРСР

У 1949 році в країні запровадили загальну семирічну освіту. Пізніше - в 1969-му, радянська влада провела реформу, в результаті якої змінилася структура початкової та середньої загальноосвітньої школи:

Відео дня
  • початкову школу скоротили з 4 до 3 років навчання - діти вчилися в 1-3 класі;
  • неповну середню школу збільшили на рік - школярі в ній проходили навчання з 4-го по 8-й клас;
  • середня школа починалася з 9 класу, а закінчувалася 10-м.

Уже в 1980-х роках тривалість навчання в початковій школі збільшили - діти там почали вчитися з 1 по 4-й клас.

Чому раніше не було 4 класу

Вважається, що наприкінці існування Радянського Союзу його влада вирішила перейняти досвід західних країн і тому провели реформу в освітній сфері. У 1986-му було запроваджено 11-річну освіту, з цієї причини стався зсув класів на рік, починаючи з 4-го.

Крім того, початкову школу знову зробили 4-річною, проте учні могли обирати, за якою програмою навчатися - 4-річною (11-річною) чи 3-річною (10-річною). Діти, які навчалися за 3-річною програмою при переході на новий етап освітнього процесу "перестрибували" 4-й клас.

Варто зазначити, що в деяких радянських школах з освітою почали експериментувати ще у 1985 році - тоді навчання деяких дітей стартувало з "нульового" класу, а не першого, і "перестрибували" школярі з 4-го в 6-й.

Ми з вами розібралися, чому раніше переходили з 3 у 5 клас, а тепер варто звернути увагу на дуже важливі зміни, які відбулися в освітній сфері України після того, як вона вийшла зі складу Союзу і здобула незалежність (проголошена 24 серпня 1991 року).

В якому році повернули 4 клас

Після здобуття незалежності в Україні спочатку було дві схеми навчання в школах - 10-річна передбачала пропуск 4-го класу. Крім того, дітей, які вступали до школи в 6 років, навчали за іншою схемою - вони не "перескакували" клас.

Пізніше - у 1999-му році - була впроваджена 12-річна система навчання і 12-бальна система оцінювання (раніше була 5-бальна). Після цього ніяких "перескоків" класів не було. Примітно, що у 2010 році Верховна Рада повернула 11-річну школу. Потім українська влада знову вирішила, що діти навчатимуться 12 років.

УНІАН раніше дізнався, навіщо вішали килими на стіну в СРСР насправді.

Вас також можуть зацікавити новини: