Журавлина дуже корисна для організму / фото ua.depositphotos.com

Науковці виявили, що журавлина здатна значно покращити здоров'я людини. Зокрема, вона гарно показала себе у профілактиці серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, ожиріння та карієсу. У зв'язку з цим, вони вирішили дослідити, чи має й сік з цієї ягоди такі переваги.

Як пише usatoday, по-перше треба розмежувати 100% журавлинний сік та коктейль з неї, куди додають багато цукру тощо.

Журавлинний сік справді має різноманітні переваги для здоров’я, насамперед завдяки високому вмісту антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Серед переваг буде зменшення запалення та здоров’я серця, розповідає зареєстрований дієтолог Еббі Шарп.

Відео дня

За її словами, доведено, що антиоксиданти допомагають зменшити запалення, можуть підвищити рівень холестерину та знизити ризик серцевих захворювань.

Раніше вважалося, що журавлинний сік може знизити ризик запалення сечовивідних шляхів через його здатність перешкоджати прилипанню бактерій до стінок сечовивідних шляхів.

Коли не можна пити журавлинний сік

Журавлинний сік зазвичай має високий вміст цукру, і, як зазначає Шарп, його надмірне споживання може мати наслідки для здоров’я, включаючи "збільшення ваги, карієс зубів і підвищений ризик хронічних захворювань, таких як діабет 2 типу та серцево-судинні захворювання".

Вона також попереджає, що люди з кислотним рефлюксом, гастроезофагеальною рефлюксною хворобою (ГЕРХ) і підвищеною чутливістю зубів можуть відчувати загострення симптомів після вживання журавлинного соку через кислотність. Журавлинний сік також може взаємодіяти з певними ліками, включаючи засоби для розрідження крові, ліки від рефлюксу або виразки.

Який найкорисніший сік

Якщо ви прагнете максимально збільшити користь для здоров’я та мінімізувати недоліки, Шарп рекомендує вибирати сік на основі овочів або сік чи смузі з фруктовими волокнами, наприклад, апельсиновий сік із м’якоттю.

Головна відмінність між з’їданням шматочка фрукта та випиванням фруктового соку полягає в тому, що останній зазвичай видаляє клітковину фрукта, яка допомагає уповільнити реакцію організму на рівень цукру в крові. Це не робить його кращим чи гіршим, але поєднання неволокнистого фруктового соку з більш збалансованою їжею, що містить клітковину, білок та/або жир, може допомогти краще регулювати рівень цукру в крові та забезпечити вищу якість харчування.

Інші поради щодо харчування

Дещо раніше старший науковий співробітник Absolute Collagen, доктор Дейв Рейлі пояснив як продукти, багаті колагеном, можуть допомогти зберегти шкіру міцною та пружною. За його словами, колаген є основним компонентом наших зв’язок і сполучної тканини, має ранозагоювальні властивості та зміцнює шкіру.

Також було виявлено, що вживання кориці та страв з нею буде корисним не тільки для вашого настрою, а й має несподівано позитивний вплив на фізичне здоров'я. Кориця містить кілька поживних речовин, які сприяють загальному здоров’ю кісток — калій, кальцій, вітамін А та вітамін К.  

Вас також можуть зацікавити новини: