Вчені з'ясували справжню причину загибелі динозаврів / фото ілюстративне ua.depositphotos.com

Шістдесят шість мільйонів років тому гігантський метеорит врізався в Землю і спровокував масове вимирання динозаврів. Такою є думка більшості науковців. Утім, нещодавнє дослідження американських вчених, результати якого публікує Science Advances, доводить інше.

Серія величезних вивержень вулканів, що відбувалися до, під час і після зіткнення метеора, також ускладнювала життя рептилій. Гази, що виділяються під час вивержень, захищали сонячне світло та, ймовірно, значно охолоджували атмосферу, яка не була комфортною для динозаврів протягом століть.

"Це похолодання настільки змінило клімат, що ускладнило життя динозаврам, і метеорит став переворотом. Це було останнє вимирання, але вони не були в хорошому стані до моменту падіння метеорита", - зазначив співавтор дослідження, геохімік з Університету Макгілла Дон Бейкер.

Відео дня

Згідно з деякими дослідженнями, температура Землі падала задовго до падіння метеорита. Але вчені не встановили причину, тому Бейкер і його команда шукали вулканічного пояснення.

За словами вчених, метеорит є популярною теорією загибелі динозаврів, але виверження вулканів є ще одним спірним поясненням. Докази знаходяться в одній з найбільших вулканічних провінцій у світі, відомій як Деканські трапи. Ця територія, розташована на території сучасної західно-центральної Індії, мала масові виливи лави приблизно в той час, коли вимерли динозаври.

При цьому лаву минулих вивержень можна побачити, складену одна на одну шарами. У деяких частинах шари мають товщину до двох кілометрів. На думку дослідників, будь-яке виверження такого розміру кардинально змінило б навколишнє середовище, виділяючи гази, такі як діоксид сірки, які відбивали б сонячне світло назад у космос і викликали охолодження поверхні Землі у великих масштабах.

"Виверження відбувалися безперервно, одне за одним, протягом сотень тисяч років. Такий рівень вулканічної активності, що охоплює сотні тисяч квадратних миль, рідко зустрічається в геологічній історії", - пояснив співавтор дослідження, геохронолог Каліфорнійського університету в Берклі Пол Ренне.

Вимирання динозарів

Вчені з'ясували, що саме вбило динозаврів. На думку Джема Берк Сенеля, провідного автора дослідження з королівської обсерваторії Бельгії, динозаври вимерли через серію ланцюгових реакцій, викликаних падінням астероїда на Землю 66 мільйонів років тому.

До цього інші науковці також називали остаточну причину вимирання динозаврів - масове виверження вулканів, що називалися в якості однієї з причин зникнення цього виду, не могло викликати вимирання в кінці крейдяного періоду. На думку дослідників, удар астероїда - єдина подія, яка була здатна повністю знищити середовище, сприятливе для динозаврів.

Вас також можуть зацікавити новини: