
Можливо, ви чули, що темний шоколад корисний для здоров'я? Видання health стверджує, що це так, адже в ньому багато твердих частинок какао, він багатий на мінерали та захисні рослинні сполуки.
Для чого добре їсти чорний шоколад?
Темний шоколад захищає від окислювального стресу і запалення
Темний шоколад - чудове джерело антиоксидантів. Дослідження показують, що какао-продукти, зокрема й темний шоколад, мають найвищий вміст флавоноїдів за вагою серед усіх інших продуктів харчування. Темний шоколад містить у п'ять разів більше флавоноїдів порівняно з молочним шоколадом.
Саме ці флавоноїди мають антиоксидантні властивості, які можуть захищати клітини від руйнування та окислювального стресу.
Дослідження показують, що вживання темного шоколаду ефективне для зниження маркерів запалення.
Чорний шоколад впливає на тиск і може принести користь здоров'ю серця
Чорний шоколад завдяки своєму складу може знизити фактори ризику серцевих захворювань, такі як атеросклероз або високий артеріальний тиск.
Дослідження показують, що вживання какао значно знижує систолічний і діастолічний артеріальний тиск у людей з нормальним і високим тиском.
Також чорний шоколад знижує рівень "поганого" холестерину, цукру в крові та тригліцеридів і навіть покращує функцію кровоносних судин і кровотік, що може знизити ризик серцевих захворювань.
Чорний шоколад багатий на мінерали
Темний шоколад - хороше джерело магнію і заліза. Наприклад, порція темного шоколаду вагою 30 г забезпечує 64,6 міліграма магнію, що покриває 15% рекомендованої добової норми.
Залізо необхідне для вироблення гемоглобіну, який переносить кисень по всьому організму. 30-грамова порція темного шоколаду містить 3,37 мг заліза, що покриває 19 % рекомендованої добової норми.
Темний шоколад також багатий на марганець і мідь, які також необхідні нашому організму.
Чорний шоколад - користь для кишечника
Як повідомляється, темний шоколад містить пребіотики, які корисні для кишечника. Вони діють як паливо для корисних бактерій.
У 2022 році вчені провели дослідження, в якому брали участь 48 здорових дорослих. Учасники експерименту їли по 30 грамів 85% темного шоколаду протягом трьох тижнів. У результаті в них значно збільшилася різноманітність кишкових бактерій і навіть покращився настрій.
Раніше УНІАН розповідав, як діє шоколад на організм людини.