Кава в деяких випадках перешкоджає засвоєнню заліза / pixabay.com

Чашку кави і жменю горіхів, наприклад, кеш'ю багато хто вважає ідеальним перекусом. Адже і те, і інше може зарядити енергією - кава завдяки кофеїну, а кеш'ю - завдяки вмісту міді та корисних жирів. Однак, як пише Healthdigest, незважаючи на те, що кава та кеш'ю мають свої переваги для здоров'я, одночасне вживання цих двох продуктів може перешкоджати засвоєнню однієї з найбагатших поживних речовин кеш'ю.

За даними Міністерства сільського господарства США (USDA), горіхи кеш'ю містять велику дозу заліза - 6,68 міліграмів на 100-грамову порцію. Залізо відіграє важливу роль у кровоносній системі, забезпечуючи м'язи і все інше тіло необхідним киснем. Але залежно від часу вживання кава може перешкоджати засвоєнню заліза, повідомляє Науково-консультативний комітет з харчування Великої Британії (SACN).

Як свідчить клінічне дослідження, опубліковане на початку 1983 року в журналі American Journal of Clinical Nutrition, учасники зі здоровим рівнем заліза зазнавали 39-відсоткового зниження засвоєння заліза, коли випивали чашку кави разом з їжею (гамбургером). Однак цього не відбувалося, якщо учасники пили каву за 60 хвилин до їжі, тож зміна часу вживання кави може обійти цей негативний ефект. Проте при вживанні кави через годину після їжі також спостерігалося гальмування всмоктування заліза.

Відео дня

При цьому результати дослідження також показали, що одночасне вживання чаю з гамбургером знижувало засвоєння заліза ще більшою мірою - на 64 %.

Чому кава заважає засвоєнню заліза?

Хоча кофеїн може частково пояснити цей взаємозв'язок, оскільки він має незначний вплив на засвоєння заліза, вміст поліфенолів у каві також може призвести до такого ефекту. Дослідження свідчать, що поліфеноли зв'язуються із залізом у клітинах кишківника, не даючи змоги поживній речовині потрапити в кров. Замість цього вона виводиться з організму у вигляді відходів.

Зазначається, що такі висновки мають особливе значення для людей, які можуть бути схильні до дефіциту заліза. Так, діти, жінки репродуктивного віку і деякі літні люди можуть бути схильні до підвищеного ризику розвитку залізодефіцитної анемії. Одним із захисних заходів може стати відмова від одночасного вживання кави і кеш'ю, а також вживання в їжу продуктів, що містять залізо, поряд із продуктами, що сприяють його засвоєнню.

Раніше дієтологи назвали 6 несподіваних солоних закусок, які можна їсти щодня, не хвилюючись про збільшення ваги.

Вас також можуть зацікавити новини: