Названо особливості людей із зеленими очима / фото ua.depositphotos.com

Однією з найбільш цікавих речей про людей є колір їхніх очей. Ця особливість визначається на генетичному рівні. Якщо у вас зелені очі, то вам точно буде цікаво, у чому їхня унікальність.

За даними Medical News Today, зелений - найрідкісніший відтінок очей у світі. Лише 2% населення світу мають такі очі. Однак виявилося, що зелені очі також можуть бути великою перевагою, коли справа стосується вашого здоров’я.

Згідно з дослідженням 2014 року, опублікованим у журналі The Journal of Pain, люди із зеленими очима можуть краще переносити біль. У дослідженні взяли участь п’ятдесят вісім здорових вагітних жінок із жіночої лікарні Магі Медичного центру Університету Пітсбурга. Їхню чутливість до болю оцінювали до та після пологів. 24 жінки мали карі очі, а 34 - зелені або блакитні.

Відео дня

Дослідники виявили, що піддослідні зі світлішими відтінками - синім і зеленим - відчували значно менше дискомфорту до і після пологів порівняно з темноокими. 

Дослідження 2017 року, опубліковане в журналі Somatosensory and Motor Research, також виявило зв’язок між темним волоссям і очима та більшою чутливістю до болю. У цьому дослідженні взяли участь 60 здорових людей. Їх розділили на групи по 15 осіб за кольором очей і волосся та статтю, а потім визначили пороги болю та якість відчуттів. Ті, у кого темна пігментація, виявилися найбільш чутливими до тесту.

Однак незрозуміло, наскільки сильний зв'язок між зеленими очима та терпимістю до болю. Дослідження 2014 року було пілотним дослідженням, в якому брала участь лише невелика кількість жінок, і необхідні додаткові дослідження, щоб підтвердити, що це може означати.

Дослідження 2018 року, опубліковане в Journal of Endodontics, яке вивчало колір очей і біль від зубної ін’єкції, не виявило суттєвої кореляції між зеленими очима та високою терпимістю до болю. 

Ризики зелених очей

Що стосується стану здоров’я людей із зеленими очима, офтальмологи стверджують, що очі більш світлого відтінку більш чутливі до світла. Наука досить проста: більше меланіну означає більший захист від ультрафіолетових променів сонця, а менше означає менший захист, як у випадку з зеленими та блакитними очима. Відсутність пігменту також може зробити ці очі потенційно більш чутливими до світла.

Відповідно до дослідження 2020 року, опублікованого в Міжнародному журналі молекулярних наук, люди з меншою кількістю меланіну в очах також можуть бути більш схильні до певних видів раку, наприклад увеальної меланоми .

Вас також можуть зацікавити новини: