
Часто на кухні, де використовується багато яєць для різних потреб, можна заплутатися, які з них варені, а які сирі. Розробниця рецептів Бріана Лай Кіллін, яка одночасно має досвід у вирощуванні домашньої птиці на фермі, на шпальтах видання EatingWell розповіла, за домогою яких прийомів можна розрізнити яйця.
За її словами, вона випробувала багато методів, щоб визначити варені чи сирі яйця, дізнаючись про них із відео у соцмережах та старих підручників з кулінарії. Експертка описала 5 із них, наголосивши, що працюють з них не всі однаково.
Водночас, за її словами, немає способу визначити, зварене яйце круто, середньо чи некруто.
1. Покрутіть яйце
Обертання виявилося дієвим методом для розрізнення варених і сирих яєць. Зварені яйця крутяться швидше, рівномірніше та плавніше, тоді як сирі яйця ледь обертаються і до того ж коливаються.
2. Збовтайте яйце
Кіллін трясла яйце, щоб визначити за звуком, сире воно чи ні. І зробила висновок, що якщо воно холодне, то це взагалі неможливо визначити. Коли ж яйце було кімнатної температури, то був ледь чутний звук. Однак експертка наголосила, що не може рекомендувати цей метод.
3. Занурте яйце у воду
Ще один прийом передбачав занурення яєць у ємкість із теплою водою. Навколо шкаралупи вареного яйця мали утворитися бульбашки повітря. Кіллін спробувала цей прийом з кількома вареними і сирими яйцями - як охолодженими, так і кімнатної температури - і було практично неможливо визначити, які вони. Тому і цей метод вона не рекомендує
4. Використовуйте ліхтарик
Якщо посвітити ліхтариком на варене яйце, то воно не пропускає світла, тоді як сире – пропускає. Експертка додала, що метод світіння ліхтариком використовують на фермі для визначення, яке яйце запліднене, а яке ні. І вона була здивована, що він працює і в цьому випадку.
5. Розбийте яйце
Розбити яйце - це найпростіший спосіб визначити, зварене воно чи ні, але результатом тоді буде розбите яйце. І якщо вам потрібне саме варене яйце, то його вже зварити цілим не вдасться.
Раніше УНІАН розповідав, як приготувати найсмачніші фаршировані яйця. Співвласник Wayfare Tavern і зірка Food Network, шеф-кухар Тайлер Флоренс назвав сім трюків, як приготувати цю страву смачно.
Зокрема він порадив додавати трохи оцту і солі в киплячу воду, щоб яйця легше чистилися, а також спробувати замаринувати яйця для отримання унікального смаку.