Ілюстрація / REUTERS

Місто Окума, розташоване поруч з атомною електростанцією «Фукусіма», частково було знову відрите для людей. Минуло вісім років після того, як ядерна аварія на станції змусила тисячі жителів покинути місцевість. Близько 40% Окуми, розташованої впритул до західної частини аварійної АЕС, були оголошені безпечними для людей.

Тож колишнім мешканцям, як пише The Guardian, дозволили повернутися в рідне місто після того, як масштабні заходи з деактивації значною мірою понизили радіаційний фон. Однак, як повідомляють японські ЗМІ, лише 367 людей, які жили в Окумі до аварії на АЕС Фукусіма, висловили бажання повернутися. Хоча до катастрофи, яка сталася в березня 2011 року, в місті жило 10341 житель.

Читайте такожЯдерний туризм: японці пропонують відвідати найближче до Фукусіми місто-привид за 210 доларів (фоторепортаж, відео)

Відео дня

Більша частина міста лишається недоступною через високий рівень радіації. Людям дозволили їздити на один день в Окуму, щоб доглянути свої помешкання. Але лише 48 людей зверталися за дозволом лишитися на ніч в рідному домі. Місцеві чиновники сподіваються, що заплановане на наступний місяць відкриття нової будівлі мерії й інших інфраструктурних проектів переконає людей повернутися.

Занепокоєння через можливу загрозу для здоров’я від радіоактивного випромінювання лишається високим для людей, які жили поблизу Фукусіми. Особливо це питання тривожить сім’ї з дітьми. Опитування японського видання Asahi показало, що дві третини евакуйованих з регіону японців відчувають тривогу через радіацію попри офіційні заяви про успіх операції зі знезараження.

Читайте такожForbes: Наслідки Чорнобиля і Фукусіми не такі страшні, як про них говорять

Частина міста Окума була використана як тимчасове звалище для токсичних ґрунтів, які зрізали для скорочення радіаційного забруднення. Уряд Японії пообіцяв вивезти заражений ґрунт з префектури Фукусіма до 2045 року. Але поки постійного місця для зберігання не знайшли. Аварія на АЕС Фукусіма призвела до евакуації 160 тисяч людей.