Депутати заборонили суцільні вирубки лісу в Карпатах / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому закон, яким забороняється суцільна вирубка ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону.

За ухвалення законопроекту №0873 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо запровадження заборони на суцільну вирубку ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону)» проголосував 301 народний депутат за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроект спрямований на вдосконалення заходів з охорони ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону від суцільних рубок як з підприємницькою, так і з оздоровчою метою.

Відео дня

«Завданням законопроекту є заборона проведення будь-яких суцільних рубок (як головного користування, так і рубок формування і оздоровлення лісів) ялицево-букових деревостанів на гірських схилах. Це дасть змогу уникнути ситуацій, коли під виглядом проведення санітарних рубок суцільним методом вирубується значна частина ялицево-букових деревостанів. Крім того, законопроект має на меті заборонити проведення рубок головного користування в національних природних парках, заказниках», - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте такожЗеленського попередили про можливість техногенно-екологічної катастрофи в курортній зоні Одеської області

При цьому наголошується, відповідно до законодавчих змін, які передбачено цим законопроектом, стане можливим проводити тільки вибіркові рубки головного користування та вибіркові рубки формування і оздоровлення лісів у ялицево-букових деревостанах на крутих схилах у лісах Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей .

Згідно з пояснювальною запискою, у 2000 році на 10 років було запроваджено мораторій на проведення суцільної вирубки ялицево-букових лісів на гірських схилах Карпатського регіону. Однак з 2011 року цей мораторій перестав діяти.

«Це погіршило охорону важливих в екологічному, санітарно-гігієнічному, ґрунтозахисному і рекреаційному значенні категорій лісів. Більш того, така ситуація є вкрай небезпечною, оскільки збільшує ймовірність виникнення лавин, селів, зсувів і повеней у Карпатському регіоні. Важливо також відзначити, що ялицево-букові ліси є природними лісами, тому потребують особливого захисту від суцільного знищення. Зараз виникає ситуація, коли цілком законно, оскільки відсутня будь-яка заборона, масово знищуються природні ліси Карпат, які, колись дрімучі і густі, перетворюються на страшні лисі місця. Також варто відзначити існування великої проблеми з проведення рубок з підприємницькою метою в національних природних парках, заказниках, яка потребує негайного вирішення», - наголошується в пояснювальній записці.

Як повідомляв УНІАН, 9 квітня 2015 року Верховна Рада прийняла зміни до Закону «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів в необробленому вигляді). Цим документом запроваджується 10-річний мораторій на вивезення цієї продукції за межі митної території України.

Після запровадження мораторію в ЄС заявили, що заборона експорту суперечить нормам Угоди про асоціацію. Зняття мораторію є обов'язковою умовою отримання Україною третього траншу макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 600 млн євро.